Aktualno
StoryEditor

Val štrajkova i ‘bitka željeznica‘ test za Macrona i sindikate

01. Travanj 2018.

Val štrajkova koji predstoji Francuskoj sljedećeg tjedna, počevši s "bitkom željeznica" predstavlja glavni test za predsjednika Emmanuela Macrona i za sindikate.

Djelatnici željeznica SNCF-a, javne tvrtke koja upravlja francuskim željeznicama, započinju mobilizaciju koja bi mogla zakomplicirati živote 4,5 milijuna svakodnevnih putnika tijekom gotovo tri mjeseca. Prosvjedujući protiv vladinog plana reforme, koji dovodi u pitanje posebice njihov specijalni status koji uključuje jamstvo doživotnog zaposlenja, oni planiraju biti u štrajku dva dana i raditi pet sve do kraja lipnja, ili ukupno 36 dana.

>>> Macron ukida stalni radni odnos u državnim željeznicama

SNCF je govoreći o "poremećajima u prometu" najavio u nedjelju da će u utorak u štrajku prosječno biti svaki osmi brzi (TGV) vlak i svaki peti regionalni vlak. Uprava predviđa "uobičajen" promet u ponedjeljak navečer, suprotno prethodnim upozorenjima.

Nisu samo djelatnici željeznica nezadovoljni, i djelatnici čistoće i energija također će štrajkati u utorak. Istoga dana, djelatnici Air Francea četvrti put u mjesec mjesec dana će tražili porast plaća od 6 posto.

Do sada je francuski predsjednik uspijevao bez većeg otpora nametnuti svoje reforme, čak i osjetljivu reformu zakona o radu. U nedjelju je francuski ministar za proračun, gospodarstvo i građansku upravu Gerald Darmanin ponovio da je vlada mirna i potpuno odlučna i jamčio da ne postoje ni otvoreni ni skriveni planovi za privatizaciju SNCF-a, kao što neki strahuju.

>>>Sindikat željezničara zatražio ubrzano restrukturiranje, najavio prosvjed i štrajk

Sindikati znaju da je ulog velik jer je SNCF u dugovima i suočen sa skorom europskom konkurencijom. Prema anketi instituta Ifop za list Journal du dimanche, 53 posto Francuza ne opravdava štrajk, a prije dva tjedna tog mišljenja je bilo njih 58 posto i 72 posto Francuza smatra da će vlada provesti svoje planove.

29. travanj 2024 13:17