Aktualno
StoryEditor

Vidaković: Roll-up je očuvao selo i dobavljače

26. Listopad 2017.

Prokuristica Kraša i članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković izjavila je u četvrtak da izvanredna uprava Agrokora ima podršku dobavljača te da su roll-up kreditom dobavljači dovedeni u bitno bolju materijalnu poziciju u odnosu na onu prije pokretanja postupka izvanredne uprave.

>>> Ramljak o ‘veleizdajničkoj klauzuli’: Nije točno da me Vlada ne može smijeniti

"U ime i za račun dobavljača koje ovdje predstavljam apsolutno mogu reći da smo mi u ovom trenutku jako ponosi na ono što smo uspjeli, a uspjeli smo sačuvati zdravi dio hrvatskog gospodarstva, sačuvati selo, jer morate znati da su svi OPG-ovci i mali poljoprivrednici i mikro poduzeća dobili 100 posto isplatu, a velika i srednja poduzeća 40 posto starog duga. U uvjetima u kojima se sam koncern našao 9. travnja gotovo da nitko nije vjerovao da ćemo uspjeti naplatiti toliko i pri tome ići ka isplati 100 posto graničnog duga. Mogu reći sa strane dobavljača, da naravno da nikad nismo zadovoljni, želimo sve svoje novce, ali u danim smo okolnostima zadovoljni", izjavila je Vidaković novinarima nakon sastanka nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora.

Upitana vidi li problem u načinu na koji je pozicija Ante Ramljaka regulirana ugovorom o roll-up kreditu, odgovorila je kako je to uobičajeno kada se radi o velikom financijskom aranžmanu.

"Naravno da mi je ugovor bio dostupan i s obzirom da se radi o vrlo složenoj materiji, koja podrazumijeva poznavanje osim pravne struke i međunarodnog prava i financijsku terminologiju, nisam se usudila sama o tome odlučivati. Konzultirala sam sve dobavljače, a i ljude iz pravne i financijske struke i radila se mini-analiza da li je to uobičajeno, i da, to su ustvari uobičajene odredbe ugovora kada se radi o velikom financijskom aranžmanu", odgovorila je Vidaković.

>>> Najveći roll-up kreditori Knighthead, VTB banka, ZABA, Monarch i Erste

Novinare je zanimalo i ima li Ramljak i dalje podršku svih dobavljača.

"Ne mogu govoriti u ime dobavljača da li ima podršku, mogu samo reći da ja kao član vijeća radim, da imamo podršku, a samim tim znači da su na neki način iskazali i podršku privremenoj upravi, ne samo Ramljaku, jer je ispod njega jako puno vrijednih i marljivih ljudi koji su radili oko uskladbi, odnosno različitih izračuna i usklađivanja određenih stavki i potraživanja", rekla je.

Dodala je i da dobavljače ne brine tko će biti na poziciji izvanrednog povjerenika, sve dok se ispunjavaju obveze prema njima.

"Bez obzira bio Ramljak ili netko treći, dobavljače ne brine ta pozicija, već samo da li će uspjeti naplatiti svoja potraživanja i da li su kojim slučajem oni dovedeni u bitno lošiju materijalnu poziciju. Oni su ovim ugovorom dovedeni u odnosu na 9. travnja u bitno bolju materijalnu poziciju, stoga svatko, bio to danas Ramljak ili sutra netko treći, imat će potporu dobavljača dok ispunjavaju one obveze koje se od njih očekuju, a to je naplata potraživanja", kazala je Vidaković.

>>>Petrov: Plenković i Vlada sve su znali o roll-upu i snose odgovornost

Osvrnuvši se na današnji sastanak, pak, rekla je da je izvanredna uprava dobavljačima predstavila svoje viđenje mogućnosti plaćanja starog duga, tzv. graničnog duga, koji iznosi više od 900 milijuna eura, kroz budući priljev novca iz redovnog poslovanja tvrtki iz sastava Agrokora.

"Ono što u ovom trenutku sasvim sigurno znamo je da je u prvoj fazi isplate graničnog duga (onog nastalog prije 9. travnja) dogovoreno da će ići odmah i to u razini do 28 posto od ukupnog graničnog duga. Isplata ostatka ovisit će o budućim priljevima, poslovanju samog društva, a naš je zahtjev u svakom slučaju da se do 30. lipnja iduće godine, kada se očekuje nagodba, u cijelosti, znači 100 posto, plati granični dug", zaključila je.

19. travanj 2024 19:31