Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Alfa Giulia - tako lijep da se za njim okreću na cesti

05. Veljača 2017.

Alfa Giulia jedan je od najzanimljivijih automobila u posljednje vrijeme i čini se da je opravdala očekivanja. Dizajn je jednostavno fenomenalan, iako ovaj put nema sumnje da su Talijani bacili oko na BMW-ovu seriju 3 prije negoli su krenuli crtati svoj projekt. Ako se ljudi i ostali vozači okreću za vozilom na cesti, onda znači da je dizajn uspio, a to se upravo događa kada vozite Giuliju.

Nova Alfa Giulia ima sve elemente da konkurira njemačkim vozilima, BMW-u i Mercedsu. To znači da ima odličan motor, vrhunski se ponaša na cesti, kvalitetno je izrađena i malo jeftinija od njemačkih konkurenata.

Unutrašnjost je prilično jednostavna, a jedina zamjerka je doista premali serijski centralni multifunkcionalni ekran, koji podsjeća na zaslon mobitela. Svakako treba uzeti opciju većeg ekrana koja i nije toliko skuplja. Mjesta u automobilu ima dovoljno, a materijali su kvalitetni.

https://www.youtube.com/watch?v=cCPYmVZwXc4

Moćni motori

Alfa je uvijek bila sinonim za moćne motore, doduše nekoć benzinske, ali danas su nekako na ovim područjima ipak dizelaši u modi. Voženi automobil pokreće 2,2-litarski dizelaš koji razvija 180 konja. Također, uparen je s osamstupanjskim automatskim mjenjačem. U praksi ta kombinacija pokazala se kao pun pogodak. Motor sa svojim okretnim momentom od 450 Nm iznimno je elastičan, a mjenjač ‘šalta‘ brzine gotovo bez trzaja. Performanse su na očekivanoj razini jer ipak je to Alfa. Tako Giulia do 100 km/h dolazi u 7,1 sekundu i razvija brzinu do 230 km/h. Realna je prosječna potrošnja oko pet litara.

https://www.youtube.com/watch?v=Yi8UrRv0if0

Povratak korijenima

Alfa se s Giulijom vratila svojim korijenima, odnosno stražnjem pogonu. To je bila mudra odluka ako se željelo parirati prije svega BMW-u, a i Mercedesu. Stražnji pogon pokazao se odličnim jer za vozače koji nisu željni avanture elektronika ispravlja sva eventualna proklizavanja. Ovjes je iznimno precizan, a opet nije previše tvrd, štoviše, ležeći policajci, primjerice, nisu nikakav bauk. Kočnice su također na visini zadatka. Sve u svemu, nova Alfa Giulia ima apsolutno sve elemente da konkurira njemačkim vozilima, a to znači odličan motor, vrhunski se ponaša na cesti i kvalitetne je izrade. Jedino još treba u glavama hrvatskih kupaca napraviti promjenu da jedan takav automobil može biti napravljen u Italiji. Giulia 2.2 JTD od 180 KS i s automatskim mjenjačem stoji oko 300.000 kuna, manje od njemačkih konkurenata.

20. travanj 2024 08:12