Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Apple dobio dozvolu za testiranje autonomnih vozila

15. Travanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=Sy2gFkAQulk

Apple je u petak dobio službenu dozvolu američkog Ministarstva prometa za testiranje autonomnih vozila u Kaliforniji što povećava vjerojatnost da su glasine o tome kako kompanija radi na razvoju autonomnih vozila ili tehnologija za njih istinite. Dozvola se može smatrati nagovještajem da se Apple pridružuje ostalim tvrtkama u borbi da ponudi takva vozila širokim masama ljudi, piše Reuters.

>>> Apple potukao kvartalni rekord u prihodima, prodaji iPhonea

Dozvola koju su dobili odobrava puštanje u promet najviše tri testna vozila - Lexusa RX450h čije će autopilotske sustave na javnim cestama u stvarnim prometnim uvjetima nadzirati šest vozača. Apple nikada nije izričito objavio da će izrađivati vlastiti električni automobil, ali unovačio je tijekom posljednjih nekoliko godina desetke automobilskih stručnjaka.

- To potvrđuje glasine da se Apple barem poigrava idejom ulaska u svijet autonomnosti u nekom smislu. Nije nužno riječ o automobilima kao što se u početku šuškalo, nego može biti riječ o softveru ili hardveru povezanom s autonomnim tehnologijama, rekao je Chris Theodore, predsjednik konzultantske kuće Theodore & Associates, te bivši potpredsjednik Ford Motora i Chryslera.

>>> Tesla najavio električni ‘pickup‘

Podsjetimo, Apple je u svom priopćenju u studenom napisao kako ulaže u istraživanja učenja strojeva i autatizacije te da je uzbuđen potencijalom autonomnih sustava u mnogim područjima, uključujući i promet. Izvršni direktor tvrtke Tim Cook izrazio je želju da Apple ode i korak dalje od integracije svojih pametnih telefona i infotainement sustava u vozilima.

Na kalifornijskim cestama svoja vozila testiraju mnoge tvrtke koje teže tome da ponude prva komercijalna autonomna vozila poput Googlea (Alphabet Inc), Ford Motora, Volkswagen AG-a, Daimler AG-a, Tesle i General Motorsa. Iako su mnoge od njih najavile svoja prva vozila do 2020., stručnjaci smatraju da bi ona na tržište mogla doći puno kasnije s obzirom na regulatorne izazove.

19. travanj 2024 14:59