Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Gavrani bolje planiraju budućnost od četverogodišnje djece

18. Srpanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vfXnu_-W3ac[/embed]

Novo istraživanje dokazalo je da su gavrani bolji u planiranju budućnosti od četverogodišnje djece, orangutana, te čimpanzi, piše Independent.

Iako ova vrsta ptica iz roda vrana ima sposobnost sakrivanja hrane za kasniju konzumaciju, to do sada nije smatrano znakom opće inteligencije, već specifičnog usvojenog ponašanja. Ljudi i veliki majmuni jedine su dvije vrste za koje je dokazano da su u stanju planirati.

Međutim, novi rad objavljen u časopisu Science opisao je kako su gavrani tijekom istraživanja vrlo jednostavno birali alate koje će kasnije koristiti u razmijeni s ljudima za neku nagradu. Također, prikazali su značajan stupanj samokontrole, izbjegavajući manje nagrade pričekavši one bolje, pa čak i ako je značilo da će njih dobiti tek idući dan.

>>>Istraživanje: Miševi su se uselili čim smo počeli graditi kuće prije 15.000 godina

Istraživači sa Sveučilišta Lund u Švedskoj napisali su da studija pokazuje da gavrani donose odluke za budućnost koje nisu usko povezane uz njihov trenutni osjetilni kontekst.

Za gavrane se smatra da imaju sposobnost planiranja općenito u životu, ne samo kada je u pitanju skrivanje hrane, a to čine u istom rangu kao i majmuni.

Kada su prvi put dobili neki zadatak, gavrani su ga riješili bolje nego četverogodišnjaci kojima je zadatak izvorno namijenjen. U istraživanju je korišteno pet ptica, tri ženke (Juno, None i Embla) te dva mužjaka (Rickard i Siden).

>>>Najpoželjniji svjetski neženja, nosorog Sudan, preko Tindera traži partnericu

U jednom od testova naučili su kako otvoriti kutiju pomoću alata, nakon čega su pred ptice znanstvenici ponovno stavili kutiju, no ovaj put su uz alat za otvaranje kutije znanstvenici stavili još nekoliko predmeta kako bi ih ometali, nakon čega su maknuli kutiju.

Gotovo sve ptice izabrale su alat kojim su prethodno otvorili kutiju jer su očekivali da će znanstvenici pred njih vratiti kutiju. Nakon što je kutija vraćena, ptice su u 86 posto testova uspješno koristile alat kako bi kutiju otvorile.

>>>Znanstvenici: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta

Jedna od ženki pokušala je čak i nadmudriti znanstvenike, tako što je, nakon što je kutija vraćena uspjela kutiju otvoriti bez potrebnog alata.

Prilikom testiranja sposobnosti razmjene, gavrani su izabrali predmet za koji su naučili da kasnije mogu zamijeniti za nagradu i to s uspjehom od 78 posto. Također, pokazali su vještinu samokontrole kada su dobili priliku odabira između nagrade i alata za otvaranje kutije u kojem se nalazila bolja nagrada, izabravši drugu opciju.

23. travanj 2024 20:56