Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Infobip poslao poruku na Mjesec ‘We are just starting‘

16. Svibanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=zj2c0A6mbec

U sklopu #MTFPula na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran je SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Trojac iz Infobipa – Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić iskoristili su priliku i još jednom poručili „We are just starting“. Slavna rečenica putovala je kroz svemir brzinom svjetlosti više od 369,009 km i vratila se natrag na radio valovima u 2,5 sekunde.

Martine Nicole Rojina koristi jedan od prvih astronomskih radio teleskopa u svijetu, DWINGELOO TELESCOP kako bi snimila ljudski glas, muzičke instrumente i art-zvukove kako se reflektiraju sa površine mjeseca. U ovom projektu naziva SISTERMOON ona surađuje sa stručnjacima za radio valove Harryjem Keizerom i Jan Von Muijlwijkom iz CAMRAS zaklade koji iz kabine DWINGELOO teleskopa odašilju zvuk iz Sjeverne Nizozemske.

- U Puli je poruke na Mjesec poslalo šezdestak ljudi i reakcije su odlične. Sada idemo dalje na Starmus V festival, jedan od najvećih međunarodnih festivala za znanost, tehnologiju i umjetnost, a posebno me veseli što će nam se tamo pridružiti i Appolo astronauti koji su hodali po površini Mjeseca - rekla je Martine.

Sveučilište Jurja Dobrile - Znanstveno tehnološki institut VISIO postali su tako suorganizatori #MTFPula. Na samom događanju printali su 3D-u signale koji su se odbijali s površine Mjeseca, a posebno programirane robotske ruke ispisivale su zvučne zapise radio valova.

- Zahvaljujući ovoj suradnji, pomakli smo granice prema vrlo aktivnom području spajajući moderne 3D tehnologije i startupove pulskog sveučilišta. Suradnja s uspješnim privatnim firmama trend je koji slijedimo - rekao je Sven Maričić, pomočnik Rektora za nove tehnologije Svečilišta u Puli.

Podsjetimo, Infobip je ugostio Music Tech Fest, zajednicu koja sveukupno broji više od 6000 znanstvenika i inovatora iz cijelog svijeta, a koja uključuje inovatore iz NASA-e, inženjere zvuka i slike, stručnjake umjetne inteligencije i IoT-a. Nakon gostovanja u gradovima poput Pariza, Stockholma, Berlina, MTFLabs inovacijski laboratoriji, organizirani su po prvi puta u Hrvatskoj, na Infobipovom kampusu Pangea u Vodnjanu.

19. travanj 2024 13:27