Aktualno
StoryEditor

VIDEO: NASA želi poslati ljude na Veneru

11. Lipanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=0az7DEwG68A[/embed]

Mars i Mjesec već su na vrhu liste za buduća istraživanja i moguću kolonizaciju ljudi, ali kako prenosi portal Syfy Wire, još jedan planet dobio je neočekivanu pozornost.

Ono što je predložila skupina znanstvenika NASA-e je svemirska letjelica koja gotovo ništa ne teži i pluta u Venerinoj atmosferi. Letjelica ‘High Altitude Venus Operational Concept‘ (HAVOC) omogućit će astronautima da proučavaju planet na neočekivanoj razini i u manje vremena nego što bi trebalo da se dovrši misija na Marsu, piše SyFy.

>>>SpaceX odgađa turističku turu oko Mjeseca

Usprkos privlačnom mitološkom imenu, Venera kao da je izašla iz znanstveno-fanstastičnog horor filma. Sa sumpornim oblacima i temperaturom površine dovoljnom da rastopi olovo (864 stupnjeva celzijusa), Venera je i prekrivena vulkanima, lavom, kraterima i planinama te se čini kao najzabranjenije mjesto za proučavanje. Stoga ni ne čudi što je u Netflixovoj seriji The Expanse tamo smješteno odlagalište otpada.

Unatoč tome, NASA-in tim znanstvenika tvrdi da je Venera pristupačniji planet od Marsa. S veličinom i masom koja je gotovo identična Zemljinoj, može nam otkriti što očekivati u potrazi za životom na drugim planetima koji su slični našem. Smatra se je da Venera nekoć imala površinske oceane koji su vrvjeli životom.

- Atmosfera Venere jedna je od gostoljubivijih mjesta u svemiru, rekao je Chris Jones, analitičar NASA-e i vođa tima HAVOC-a.

>>>Futurolog Gerd Leonhard: Znanstvena fantastika postaje naša stvarnost

HAVOC će lebdjeti iznad oblaka sumpora na oko 50tak kilometara iznad površine, gdje je atmosferski tlak usporediv s Zemljinim, a temperature oko 70 Celzijevih stupnjeva gdje letjelica može iskoristiti solarnu energiju. Inženjeri NASA-e vjeruju da bi u budućnosti ljudi mogli živjeti u atmosferi Venere.

- To otvara čudan, uzbudljiv, pa čak i pomalo zastrašujući način života, rekao je Jones. Bilo bi to izazovno okruženje, ali donosi mogućnosti koje ne možemo ni zamisliti, dodao je.

Morat će se dogoditi još nekoliko tehnoloških napredaka prije nego što stignemo do Venere. Jedan od glavnih tehničkih aspekata ove misije jest kako sačuvati svemirsku letjelicu i njezine solarne ploče od korozije u atmosferi punoj sumporne kiseline.

17. travanj 2024 21:18