Aktualno
StoryEditor

VIDEO: ‘Robocop‘ sa smislom za humor preuzeo dužnost u Dubaiju

29. Svibanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AXPrQBaUfe4[/embed]

Policijske snage u Dubaiju predstavile su novo pojačanje u svojim redovima, a to je robot policajac imena Reem, koji je već odradio svoju prvu patrolu, piše Huffington Post.

Javnosti će biti na raspolaganju tako što će mu moći prijaviti zločine, dobiti od njega lokalne informacije, pa čak i platiti kaznu kroz zaslon osjetljiv na dodir koji je ugrađen u prsa. Važno je imati na umu da ovi roboti neće zamijeniti ljudska bića, već će ih policija koristiti kao dodatno pojačanje u javnim prostorima i turističku atrakciju.

Reemov prvi radni zadatak je ophodnja ogromnog shopping centra Dubai Mall.

Robota je izradila firma Pal Robotics, a napravljen je kao humanoidni uslužni robot koji može govoriti na arapskom i engleskom, iako njegovi tvorci tvrde da može govoriti do 9 jezike. Kreće se pomoću kotača, a teži 100 kila i visok je 167 centimetara.

>>>4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

Iako je Reem samostalan, njime se može upravljati na daljinu putem Android tableta. Ima bateriju koja ga 8 sati održava na životu, te može obavljati razne akcije, što uključuje rukovanje, zbijanje šala i prepoznavanje lica. Robot u skorije vrijeme neće loviti kršitelje zakona, njegova implementacija je značajan korak prema provedbi zakona o uporabi robota kao svakodnevne radne snage.

28. travanj 2024 08:07