Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Roskosmos izgubio kontakt s meteorološkim satelitom

28. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=Ayuwq19PmAg

Rusija je lansirala u utorak drugu raketu Sojuz s novog kozmodroma Vostočni, otvorenog u travnju 2016. na ruskom Dalekom istoku, kojim se želi smanjiti ovisnost o kazahstanskoj bazi Bajkonur. Raketa čije je lansiranje izravno emitirano na televiziji poletjela je kao što je bilo predviđeno u 14.41 sati po lokalnom vremenu.

Prenosila je između ostalog meteorološki satelit Meteor kao i 18 korisnih tereta koji pripadaju institucijama ili tvrtkama iz Kanade, SAD-a, Japana, Njemačke, Švedske i Norveške.

>>> Analitičari: Bliski istok financijski i geografski pozicioniran za iskorištavanje svemira

"Sve početne faze leta rakete odvijaju se po predviđanjima", objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos u priopćenju.

Prvo polijetanje iz Vostočnija u travnju 2016., u prisustvu predsjednika Vladimira Putina, predstavljalo je prvi uspjeh za taj kozmodrom velikih troškova, koji bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Bajkonur u Kazahstanu i obilježiti renesansu industrije potresene s nekoliko neuspjeha zadnjih godina.

>>> Svemirski program Kim Jong-Una ‘smokvin list’ za vojne pokuse

Treće lansiranje s tog kozmodroma predviđeno je za 22. prosinca 2017.

Ruski svemirski program pretrpio je niz neuspjeha 2015., kada je u travnju izgubio teretni brod Progres koji je trebao opskrbiti potrepštinama Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Također je te godine u svibnju izgubio lanser Proton koji je trebao u orbitu postaviti meksički komunikacijski satelit.

24. travanj 2024 15:15