Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Rusi planiraju izgraditi luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj postaji

03. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=CU3H25fTh6g

Ruska svemirska agencija planira izgraditi luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj postaji čime će omogućiti svemirskim turistima da posjete satelit, javlja News Week. Prema detaljnom poslovnom prijedlogu, koji je uputila državna korporacija Roscosmos, hotelski modul će sadržavati četiri privatne jedinice za spavanje za što će posjetitelji izdvojiti između 40 i 60 milijuna dolara po putovanju.

Turisti će također imati priliku ‘prošetati‘ svemirom uz pratnju profesionalnih astronauta, a na raspolaganju će im biti sprave za vježbanje, WiFi i praonica za rublje. Hotelski modul dugačak približno 15 metara navodno će nalikovati na znanstveni modul NEM-1 koji bi na Međunarodnu postaju trebao biti isporučen 2021. godine.

>>>‘Starlink’: SpaceX najavio lansiranje 4 425 komunikacijskih satelita

Izgradnja luksuznog hotela prema procjenama mogla bi koštati između 279 i 446 milijuna dolara što će financirati kombinacija državnih i privatnih investicija. Putnici će svoje putovanje plaćati u ratama, a prvu će platiti dvije godine prije polaska.

Virgin Galactic Richarda Bransona, Blue Origin Jeffa Bezosa i ruski KosmoKurs samo su neki od privatnih projekata svemirskog turizma.

>>>Svemirska industrija: Australija osniva nacionalnu svemirsku agenciju

Prošle godine iz Blue Origina predstavili su koncept kapsule koja bi mogla prevoziti putnike do ruba Zemljine atmosfere, a prošlog tjedna objavili su video koji prikazuje kako bi to putovanje moglo izgledati. Do sada su putovanja testirali s lutkama, a prvi ljudi bi Blue Originom na putovanje mogli krenuti u naredne dvije godine.

https://twitter.com/JeffBezos/status/941465587049406464

Iz KosmoKursa također ističu kako očekuju prve putnike 2020., dok iz Virgin Galactica još nisu najavili točan datum prvog putovanja, iako već sada prikupljaju uplate prvih potencijalnih putnika.

15. travanj 2024 15:39