Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Ubojstvo svetog jelena - filmski poligon za sukob znanosti s primordijalnim zakonima zla

14. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=CQFdGfwChtw

Drugi film na engleskom jeziku Yorgosa Lanthimosa još je jedno pomaknuto slikopisno iskustvo koje nam je omogućio grčki autor koji i u Americi uspijeva zadržati svoj snažni osobni rukopis.

’Ubojstvo svetog jelena’ napeto je poput Hitchcockovih trilera, hladno i okrutno poput Hanekeovih ostvarenja, okupano nihilizmom Larsa Von Triera, a opet toliko drugačije od svega navedenoga.

Lanthimos likove postavlja kao simbole, služi se alegorijama, bolno je banalan. I samim time sve ono što se događa likovima još je strašnije jer je univerzalno.

https://www.youtube.com/watch?v=_SzWAfsdZXY

Grčki redatelj u ovome filmu bavi se svojom omiljenom temom – obitelji, no i ona je ovdje tek poligon na kojem se znanost sukobljava s primordijalnim zakonima zla, koje je kod Lanthimosa moćnije od svih kulturoloških pravila i tehnoloških izuma.

Posebno treba istaknuti ulogu briljantnog Barryja Keoghana, koji svojim bezizražajnim očima i dječačkom naivnošću prikazuje zlo kao puki prirodni proces.

+ Redatelj: Yorgos Lanthimos + Uloge: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Alicia Silverstone + ‘The Killing Of A Sacred Deer, 2017., SAD, 123 minute

Ocjena: 4/5

26. travanj 2024 15:28