Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Ultraljubičasta svjetlost otkrila čarobnu fluorescenciju kameleona

21. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=S9ye2evdaWI

Iako su poznati po svojoj sposobnosti mijenjanja boje ovisno o okolini, kameleoni su vješto prikrivali još jednu zapanjujuću mogućnost, a to je fenomen fluorescencije pod UV svjetlom zbog čega bi se ova vrsta mogla savršeno uklopiti u svijet Avatara, prenosi CNet.

Znanstvenici nisu mogli vjerovati kada su uočili da se na tijelu kameleona pod UV lampom prikazuju prethodno nevidljivi uzorci. Tim zoologa otkrio je da se plavi svjetleći oblici poklapaju s oblikom koštanih izbočina koje se nalaze pod kožom kameleona.

>>>Sirovo meso ugrožava zdravlje četveronožnih ljubimaca

Bližim pogledom otkrili su kako je koža guštera na tim mjestima izuzetno transparentna i tanka, zbog čega ta područja funkcioniraju kao ‘prozori‘ kroz koje UV svjetlost prodire do kostiju gdje se apsorbira, a zatim ponovno emitira kao plavo fluorescentno svjetlo.

Fluorescencija je češći fenomen kod morskih stvorenja, stoga se kameleoni ističu među svim drugim kopnenim bićima. Iako je odavno poznato da kosti svijetle pod UV svjetlom, znanstvenici ističu kako ih je iznenadila činjenica da životinje koriste taj fenom kako bi same sebe osvijetlile.

25. travanj 2024 14:17