Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Zavirite u ‘konzervativnu budućnost‘ komercijalnog avioprijevoza

07. Siječanj 2017.

Iako ljudi rado maštaju o budućnosti avioprijevoza u prostranim, futuristički dizajniranim zrakoplovima krcatima tehnologijom u stvarnosti će letenje još neko vrijeme izgledati tek nešto bolje nego danas.

- Ne predviđam da će se išta značajno promijeniti što se tiče kabine i dizajna sjedala - kaže Raymond Kollau, osnivač amsterdamske agencije za istraživanja i inovacije, Airline Trends. "Standardi su veoma strogi u ovoj industriji, proračuni su, u principu, ograničeni, a zrakoplovne kompanije konzervativne."

Ipak, možemo očekivati postupne promjene, čak i u ekonomskoj klasi koja će jednog dana postati udobnija. Evo što nas prema pisanu Wireda očekuje u skoroj budućnosti:

Rasvjeta za svako raspoloženje

Kompanija Virgin Atlantic je prvak što se tiče otmjene rasvjete prostora, njihovo LED osvjetljenje prvo putnicima pruža dobrodošlicu, a nakon toga ih umiruje kako bi lakše zaspali. Airbus i Boeing pokušavaju znanstveno dokazanim metodama svjetlosne terapije pomoći svojim putnicima da se lakše priviknu na jet-lag. Boeingov koncept projekcija na stropu prikazuje slike destinacije prema kojoj se putuje, zvjezdano nebo, ali nažalost i reklame. Kompanija je u rujnu prošle godine zatražila patent za taj koncept. Boeing 757 kompanije Icelandair od 2015. godine putnicima tijekom leta prikazuje polarnu svjetlost, a u budućnosti možemo očekivati još više svjetlosnih atrakcija.

https://www.youtube.com/watch?v=Spz3pt2_QvY

Ured u zrakoplovu

Uskoro bi mogli doživjeti da u zrakoplovu imamo mogućnost korištenja bežičnog interneta, pa čak i telefonirati s vlastitog telefona dok letimo. Zahvaljujući anteni i Ka-band sustavu, internet na nebu mogao bi biti 10 puta brži, do 100Mbps, ipak ta brzina neće biti prisutna u svim zrakoplovima.

Virtualna stvarnost

Napokon možemo zaboraviti premalene ekrane na pozadini sjedala. Ove jeseni, kalifornijsko-francuski startup SkyLights iznio je svoju ideju iskustva virtualne stvarnosti francuskoj "budžet kompaniji" XL Airways. Po cijeni od 16 dolara putnici mogu iznajmiti VR naočale i gledati 3D filmove. Još tri druge kompanije razmatraju uvođenje ovog oblika zabave na svoje letove, a mogli bi uvesti i virtualne igre.

Problem temperature postaje prošlost

Nema osobe koja barem jednom za vrijeme leta nije doživjela temperaturni šok. U jednom trenutku nam je zbog klima uređaja prehladno, dok u drugom trenutku ne možemo spavati od vrućine. Zato tu dolaze u spas sjedala kojima se može regulirati temperatura, koja su već postala uobičajena oprema u automobilima. Takva sjedala uskoro bi se mogla naći i u privatnim zrakoplovima, jednog dana možda i u poslovnoj i prvoj klasi putničkih aviona. Stručnjaci za tehnologiju i unutarnje uređenje zrakoplova, kao što su Panasonic Fraunhofer IBP i Gentherm, već rade na sličnom konceptu, a stručnjaci tvrde da bi se na komercijalnim letovima mogli pojaviti unutar tri do pet godina.

Besprijekorno čisti zahodi

Odlazak na zahod za vrijeme leta nikada nije ugodan, ali dobra vijest je da proizvođači zrakoplova rade na tome da riješe i taj problem. Boeing je, prošlog proljeća, predstavio koncept samočistećih toaleta, koji koristi hands-free tehnologiju i UV zrake kako bi detektirali 99.9 posto bakterija koje ostanu nakon što putnik obavi nuždu. Samo tri sekunde kasnije, zahvaljujući ovoj tehnologiji, zahod je dovoljno čist za sljedećeg putnika. Airbus trenutno radi na razvoju antibakterijskih površina toaleta, dok Diehl Autosystems, kompanija koja se bavi uređenjem interijera zrakoplova, svoje zahode planira fizički odvojiti od umivaonika.

https://www.youtube.com/watch?v=l84M_22eWGY

Premium klasa

Koncept nove premium klase među ostalima razvija kompanija PriestmanGoode. Svaka jednostruka, dvostruka ili ensuite kabina napravljena je od posebnih materijala i ima drugačiji dizajn, kao u najpopularnijim butik hotelima. Prostrane kabine su modularne, tako da se mogu podesiti prema potrebama i željama putnika. Iako zvuči futuristički, takve kabine bi se mogle pojaviti u skoroj budućnosti. "Mi već sada stvaramo interijer po mjero za neke od vodećih zrakoplovnih tvrtki u svijetu," rekao je Nigel Goode, direktor tvrtke.

https://www.youtube.com/watch?v=AXzMQ34dIMY

Povratak nadzvučnih zrakoplova

Posljednjih 15 godina nisu bile uspješne za nadzvučni zrakoplovni prijevoz, nakon što je 2000. godine došlo do avionske nesreće kompanije Air France. Ipak, Virgin Galactic se udružio sa startupom Boom Technology i obećao prototip aviona dvostruko bržeg od zvuka. NASA je prošle godine objavila da radi na vlastitom, mnogo tišem nadzvučnom zrakoplovu.

19. travanj 2024 22:13