Aktualno
StoryEditor

Vlada kupuje zgradu Brodomerkura za potrebe splitskog FF-a

02. Lipanj 2017.

Na splitskom Pomorskom fakultetu u petak je obavljena svečana primopredaja odluke Vlade Hrvatske o odobrenju 105 milijuna kuna za kupnju zgrade Brodomerkura u koju će se do početka sljedeće akademske godine smjestiti Filozofski fakultet koji je do sada bio na šest gradskih lokacija, a nakon toga i Rektorat.

Ministar Goran Marić je istaknuo kako se upoznao s potrebama i problemima splitskog sveučilišta, a nedavno se prigodom potpisivanja pisma namjere o kupnji zgrade Brodomerkura za potrebe Sveučilišta, osobno uvjerio u kakvim uvjetima i na koliko lokacija djeluje Filozofski fakultet. Dodao je kako mu je drago što je ova vlada pokazala senzibilitet i u vrlo kratkom vremenu realizirala taj dugogodišnji neriješeni predmet.

"Konačno grad Split, Sveučilište Split te cijela Splitsko-dalmatinska županija mogu biti sretni zbog ovog događaja. Pokazat će se da je ovo za splitsko sveučilište povijesni dan. U samo nekoliko dana uspjeli smo kvalitetnom međuresornom suradnjom triju ministarstava pripremiti dvije odluke koje danas imam zadovoljstvo uručiti. Riječ je o suglasnosti Ministarstva financija za preuzimanje obveze financiranja kupnje zgrade Brodomerkura i odluci Ministarstva državne imovine o darivanju triju nekretnina, uz pomoć kojih će se osigurati dodatna sredstva i zatvoriti financijska konstrukcija", kazao je ministar Marić i naglasio da na taj način Vlada pokazuje da ima poseban senzibilitet za Split i Dalmaciju, ali i za znanost i visoko obrazovanje.

>>> Buljubašić: Iz ‘umirućeg Splita’ u dvije godine iselilo 7000 ljudi

Ministarstvo državne imovine splitskom je sveučilištu poklonilo tri nekretnine vrijedne 16 milijuna kuna kojima mogu raspolagati i tako financirati kupnju Brodomerkura. Rektor Sveučilišta Split Šimun Anđelinović rekao je da je riječ o dvije nekretnine u Ulici Ruđera Boškovića, te jednoj u Jobovoj ulici koje će ponuditi svojim sastavnicama i tako učiniti sve da ostanu unutar sustava sveučilišta. Na prodaju će staviti i 2,8 milijuna eura vrijednu zgradu Rektorata u Livanjskoj ulici koja se prostire na 1300 četvrornih metara. Trenutno pregovaraju sa nekoliko ponuditelja i misli kako bi bilo idealno da je prodaju svojim partnerima iz Njemačke jer bi se tu, u centru grada, onda smjestio hostel za strane studente, pretežito iz Bavarske, koji studiraju u Splitu.

"Druga ideja je bila da tu zgradu za svoje sadržaje kupi jedna od naših sastavnica, zainteresirana je bila i jedna hrvatska banka, ali smo razmišljali i o tome da tu bude Start up ili slični sadržaji. Još smo u pregovorima. Cilj nam je da u zgradu Brodomerkura uđemo 1. listopada i na tome ćemo raditi, no možemo napraviti i sljedeće, a to je da profesori usele u zgradu, dok bi se veći dio nastave odvijao u Kampusu koji je blizu", kazao je Anđelinović.

>>> Goran Marić počeo raspisivati natječaje

Dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir rekao je kako onaj tko nije iskusio što znači seliti sa šest adresa ne može ni zamisliti koliko to otežava poslovanje, te da je bilo jako teško studentima pogotovo onima na dvopredmetnim studijima kojima je trebalo napraviti raspored na različitim lokacijama.

"Studenti će sada odahnuti. Akademska zajednica u svom nazivu govori o tome da smo zajedno, a prvi korak je da smo zajedno na jednom mjestu da se uopće može razviti dijalog. Siguran sam da će ovo našem fakultetu, koji je jedna od najuspješnijih sastavnica, dati dodatni poticaj da budemo još bolji. I ako shvatimo da je obrazovanje ključ za uspjeh i da se tu ne smijemo dijeliti već trebamo biti uključivi i da nam je to strateško pitanje u kojem se svi moramo udružiti u interesu naše djece i svih nas onda će ovaj današnji dan u kojem smo dobili svoj zgradu postati najveći dan", zaključio je Jakir.

19. travanj 2024 19:35