Aktualno
StoryEditor

Vladajući i oporba odbacili ‘politikantski‘ prijedlog SDP-a o ukidanju obveznog članstva u HGK

13. Listopad 2017.

SDP-ov zakonski prijedlog da se ukine obvezno članstvo poduzetnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nije naišao u petak na odobravanje ni vladajućih ni oporbe koji su prijedlog SDP-a ocijenili politikantskim.

"Zakon je politikantski i jedina svrha mu je da liječi komplekse iz vremena kada Maras nije mogao progurati zakon kada je bio na vlasti",  ocijenio je Anton Kliman u ime Kluba zastupnika HDZ-a te se  osvrnuo se na činjenicu da u Saboru nema nijednog zastupnika SDP-a osim Gordana Marasa koji je predstavio prijedlog, a zatim i napustio sabornicu.

>>>Maras pozvao Todorića da svjedoči na prvoj sjednici Povjerenstva

"Ovaj zakon nema potporu ni stranke koja ga predlaže, to je veoma čudna situacija. Cijela lijeva strana sabornice je prazna", rekao je Kliman koji smatra da HGK ima svoje opravdanje, donosi rezultate i treba zadržati sustav obveznog članstva.

>>>Opačić: Bernardić od SDP-a radi ‘sektu prijatelja’; Maras: Imamo krizu vodstva

Čudnim da prijedlog Kluba SDP-a predstavlja samo Maras ocijenio je i predsjedavajući Željko Reiner.

I Tomislav Panenić je, u ime Kluba Mosta, ocijenio da je SDP-ov zakonski prijedlog politički manevar.

Kada je SDP bio na vlasti, nije imao političku snagu da to učini, rekao je Panenić dodavši da ovo sada smatra provokacijom kako bi se ulovili politički bodovi.

"Paradržavna institucija"

Maras je, predstavljajući prijedlog zakon o HGK, ocijenio da je je HGK paradržavna institucija koja troši novac poduzetnika, a od koje nemaju pretjerane koristi. Pritom je rekao da je bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević (tag) netransparentno trošio novac, te ustvrdio da je sadašnji predsjednik Luka Burilovića imenovan na tu funkciju iako nije zadovoljavao uvjete natječaja.

SDP, rekao je, zato predlaže uvođenje instituta dobrovoljnog članstva članova Komore, upravni nadzor nad radom tijela Komore, obvezu Komore da izvještava Vladu o svom radu, nadzor nad radom regionalnih komora, te definiranje izvora financiranja Komore.  "Trebamo se odmaknuti od toga da se HKG doživljava kao stranačka ekspozitura HDZ-a", izjavio je Maras.

>>>Hajdaš Dončić: Znate kako to ide – tko s djecom liježe, budi se popišan

Darko Horvat (HDZ) rekao je Marasu da je dok je bio ministar "gurao" za predsjednika HGK Damira Kuštraka koji je u tom trenutku bio potpredsjednik Agrokora. "Sve ova vaša priča oko Agrokora pada u vodu činjenicom da ste već slavili i otvarali šampanjac proglasivši Kuštraka novim predsjednikom HGK ne čekajući volju skupštinara koju su na kraju izabrali Burilovića", istaknuo je Horvat.

Na to mu je Maras uzvratio da ne govori istinu i napustio sabornicu.

28. svibanj 2024 09:33