Aktualno
StoryEditor

Vujaklija: Kvaliteta je jedini način da se istaknete vani

13. Studeni 2018.

Na četvrtom Meetingu G2.4 održan je i panel ‘Uspjeh ide kroz želudac‘ koji se bavio proizvodnjom delikatesa i pića u Hrvatskoj čiji su okusi osvojili razna svjetska tržišta.

Pavle Svaić svojim je sokovima i sirupima Agropošta privukao veliku pozornost inozemnog HoReCa sektora pa tako surađuju s Harrodsom i lancem hotela Hilton, a sada su krenuli i u osvajanje američkog tržišta. Naveo je i da su prvo bili prepoznati vani pa tek onda počeli raditi i s domaćim ugostiteljima.

Glavni problem s kojim se susretao Goran Vrabec iz tvrtke Volim ljuto bila je činjenica da chilli paprike nisu bile prepoznata niša u Hrvatskoj, zbog čega najviše prodaju online. Čak devedeset pet posto sirovina je njihovo, dok su s kooperantima tek počeli raditi, zasad više kao test.

Jedan od sudionika bio je Neb Chupin koji je svojim džemom od smokava ‘Dida Boža‘ osvojio niz nagrada u Americi.

>>>Nakladničkim projektima hrvatskog iseljeništva 402 tisuće kuna potpore

Energetska pića Up, kazao je osnivač tvrtke Up Energy Beverages Josip Grgić, danas se prodaju u dvadeset i tri države svijeta, najviše u Rusiji premda su se počeli širiti i na Aziju, pa čak i Afriku. Svoj proizvod brendirali su u suradnji s MTV-jem, a planiraju ih izvoziti i u SAD te Japan.

Tedi Chiavalon stoji iza OPG-a Chiavalon koji više od dva desetljeća proizvodi vrhunska maslinova ulja. Također su orijentirani na izvoz pa u dvadeset pet zemalja izvoze devedeset posto svojih proizvoda, pri čemu čak trećinu kupuju hrvatski iseljenici.

Ivan Srpek također se vratio iz Australije kako bi pokrenuo posao u Hrvatskoj, a danas je njegova vinoteka već drugu godinu zaredom proglašena najboljom u našoj zemlji.

Dragan Vujaklija iz Žita predstavio je njihov brend ‘Dobro‘ i naglasio da je kvaliteta jedini način da se istaknete vani. Žito je počelo kao mala firma od šest ili sedam radnika, a danas je s 1.500 zaposlenih i tri milijarde kuna prihoda godišnje najveći poslodavac u Slavoniji.

>>>Ekonomska klima u Hrvatskoj nadomak najviših razina od ulaska u EU

Chiavalon je napomenuo da za raditi u Hrvatskoj moraš biti lud, a svim sudionicima panela zajedničko je što su prvo stvorili tržište i dokazali se u svijetu pa se tek onda okrenuli domaćem tržištu.

15. travanj 2024 14:33