Aktualno
StoryEditor

Zagorci prijavili Jaku Andabaka USKOKU-u

02. Prosinac 2017.

Potpredsjednik Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ranogajec (poznatiji kao predsjednik Hrvatske obrtničke komore) i vijećnik Daniel Vnuk podnijeli su prošlog tjedna kaznenu prijavu USKOK-u protiv župana Željka Kolara, poznatog hotelijera Jake Andabaka i članova Nadzornog odbora Stubaka d.d. Ranogajec i Vnuk optužuju ukupno osam osoba za teška kaznena djela protiv zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Andabaka se optužuje da je nezakonito i mimo ugovora o JPP-u u Stubičkim Toplicama stavio hipoteke u iznosu od 1,8 milijuna eura na dvije zemljišne čestice,

– Sasvim slučajno otkrili smo da je došlo do kršenja zakona iz članaka 7 i 13 Ugovora o javno-privatnom partnerstvu, da je Jako Andabak opteretio dvije zemljišne čestice hipotekom u iznosu od 1,8 milijuna eura za kratkoročnu likvidnost jednog od povezanih društava, a prema Ugovoru to je smio učiniti samo u svrhu realizacije projekta ‘Stubaki‘. S obzirom na to da pripada domeni poslovne tajne, nismo uspjeli otkriti o kojem je povezanom društvu Koncerna Sunce riječ, ali svakako se ne radi o kratkoročnom razdoblju, s obzirom na to da je jedna hipoteka ugovorena do 2026., a druga do 2031. godine – izjavio je Ranogajec.

Prema njegovim riječima, Andabak je u svrhu investiranja u projekt ‘Stubaki‘ od Županije dobio 70 tisuća četvornih metara zemljišta i još je sam kupio 75 tisuća četvornih metara zemljišta u okolici te ga okrupnio. Još 2014. godine podignuo je na zemljište hipoteku, navodno protuzakonito i mimo Ugovora o JPP-u.

>>> Kolar: Ili će Andabak krenuti s investicijama ili će Županija izaći iz projekta Stubaki

– Početna investicija u Stubičke toplice trebala je iznositi 100 milijuna eura, no u međuvremenu su potpisana dva aneksa, u prvom je smanjena na 75 milijuna, a u drugom je produljen rok investicije za još pet godina. Sve skupa prošlo je devet godina, a investitor nije ni krenuo s gradnjom stoga sumnjamo uopće u njegove namjere. Izglednije je da će nekom drugom investitoru skupo prodati to zemljište. No s projektom se bez Andabaka dalje ništa ne može – objašnjava Ranogajec.

Nismo uspjeli dobiti Jaku Andabaka za komentar do zaključenja broja, da nam kaže kojoj je njegovoj tvrtki trebalo sredstva za likvidnost, no promatrajući događaje iz 2014. godine, Andabak je u to vrijeme za 14,8 milijuna kuna kupio Bizovačke toplice. I tek ove godine najavio rušenje hotela. Osim hotela Kaj u Mariji Bistrici, koji je sagradio još 2009. godine, Andabak je očito u Krapinsko-zagorskoj županiji ‘podignuo ručnu‘ i svi s velikim iščekivanjem čekaju njegov sljedeći potez.

19. travanj 2024 17:44