Aktualno
StoryEditor

Zajednička digitalna strategija zemalja zapadnog Balkana ubrzava njihovu integraciju u EU

19. Travanj 2018.

Na Digitalnom summitu zemalja zapadnog Balkana održanom u srijedu u Skoplju u organizaciji Inicijative WB6,  predstavljeni su rezultati studije "Učinak digitalne transformacije na zapadni Balkan". Ovo je prva studija jasno usmjerena na digitalizaciju u državama zapadnog Balkana, koja daje jasne analize potencijala koji bi se ostvarili njihovom međusobnom suradnjom, analizu stupnja digitalizacije svake od uključenih država te preporuke za konkretne državne politike koje bi trebalo provoditi.

Studiju je inicirao Deutsche Telekom, uz Odbor za istočnoeuropske gospodarske odnose njemačkog gospodarstva i njemačke savezne Vlade, a studija uključuje ostale partnere i telekom operatore.

>>>Lekcije iz Tel Aviva za uspješnu digitalnu transformaciju pametnih gradova

Najvažniji rezultati studije pokazuju kako bi zajednička digitalna strategija u zemljama WB6 ubrzala nastojanja povezana s integracijom u EU, što uključuje bržu promjenu u smislu vladavine prava, potaknula modernizaciju uprave i društva te pomogla u stvaranju djelotvorne tržišne strukture u regiji. Regionalna suradnja predstavlja važan stup za uspješnu i održivu digitalnu transformaciju, koja bi ojačala demokraciju, potaknula gospodarski napredak i stvorila otvoreno društvo u regiji. Povećanje indeksa digitalizacije za 10 posto dovodi do rasta BDP-a do 1 posto, što u kombinaciji s ulaganjima privatnih investitora u infrastrukturu, predstavlja veliku priliku za zemlje i građane zapadnog Balkana za povećanje konkurentnosti, blagostanja, intenzivnije regionalne ekonomske suradnje i kvalitetnijih javnih usluga.

Studiju su predstavili Florian Bieber, direktor Centra za europske studije Sveučilišta u Grazu i Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Vizek je autorica Ekonomskog atlasa Hrvatskog Telekoma predstavljenog 2016. godine, koji je pokazao utjecaj ulaganja telekomunikacijskog operatora na socio-ekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, poput BDP-a, radnih mjesta i sl. Upravo je taj dokument poslužio kao inicijalni model i za ovu studiju, koja je proširena i dignuta na međunarodnu razinu zapadnog Balkana.

>>>Digitalna transformacija u javnom sektoru

"Rezultati istraživanja ekonomskih učinaka digitalizacije predstavljeni u studiji sugeriraju da su Hrvatska i Slovenija najdigitaliziranije ekonomije na zapadnom Balkanu. Rezultati istraživanja također sugeriraju vrlo značajne ekonomske učinke investicija u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj; naime, ulaganje u tu infrastrukturu u iznosu od 100 milijuna eura kreira 3848 novih radnih mjesta i 47 milijuna eura novih poreznih prihoda te povećava stopu rasta BDP-a za 0.25 postotnih bodova. Podsjetimo da je samo Hrvatski Telekom prošle godine uložio više od 1,7 milijardi kuna u infrastrukturu i inovativne usluge, što znači da su multiplikativni učinci HT-a zbog ulaganja u digitalnu infrastrukturu svake godine još veći. Studija je također naglasila važnost olakšanog korištenja javnog zemljišta za potrebe razvoja infrastrukture te smanjivanja broja i visine parafiskalnih nameta na investicije u digitalnu infrastrukturu", izjavila je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.

>>>Smart Cities 2018: Karlovac se povezao s Poreznom upravom i uštedio pola milijuna kuna

Članice DT-a na zapadnom Balkanu su Hrvatski Telekom, Makedonski Telekom, Crnogorski Telekom i Telekom Albanija, koje su tržišni lideri na svim tržištima u području telekomunikacija. Ova je regija vrlo važna za DT, koji će i dalje poticati bržu digitalnu transformaciju u regiji.

Srini Gopalan, član Uprave Deutsche Telekoma za Europu, na summitu je istaknuo kako studija jasno pokazuje da će digitalizacija i digitalna pismenost te pravi okvirni uvjeti pridonijeti stvaranju novih perspektiva za zapadni Balkan, što će pomoći smanjenju odljeva kvalificiranih radnika. "Gospodarske koristi digitalne transformacije mogu se realizirati kroz dva kanala. Prvo, digitalna transformacija može potaknuti inovacije i bitno olakšati internacionalizaciju zahvaljujući ubrzanoj prilagodljivosti. Drugo, učinkovitijim procesima i tehnologijama smanjit će se troškovi transakcija i proizvodnje te prepreke ulasku na tržište. To može biti osobito korisno u zemljama s negativnim demografskim izgledima u kojima rast i razvoj u znatnoj mjeri ovise o sposobnosti penjanja ljestvama komparativnih prednosti", kazao je Gopalan.

Summit u Skopju zamišljen je kao stalna platforma potpore jačanju suradnje na zapadnom Balkanu u digitalnoj transformaciji kako bi se ubrzali gospodarski napredak i integracija u EU.

20. travanj 2024 16:16