Aktualno
StoryEditor

FOTO: Završena 45. Ambienta

15. Listopad 2018.

Jučer se na Zagrebačkom velesajmu zatvorio 45. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije AMBIENTA.

Ambienta je predstavila koncepcijski i komunikacijski redizajniranu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji.Svoju priču potvrdila je sadržajem, reprezentativnim izlagačkim programom i cjelovitom institucionalnom potporom pritom se pozicionirajući kao najvažniji poslovni događaj drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj.

Ukupan izlagački segment ovogodišnjeg izdanja Ambiente bilježi rast od 20%, a vidljiv je u  kvantitativnom i kvalitativnom povećanju i uređenju izložbenih prostora. Potporu nastupu hrvatskih izlagača na Salonu dala je Hrvatska gospodarska komora te broj izlagača koje je HGK financijski potpomogla bilježi rast za 52% u odnosu na prošlu godinu. Salon je razgledalo više od 20.000 posjetitelja te je zabilježen rast poslovne publike od 25% u odnosu na prošlu godinu.

Ambientu je otvorio Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

>>>Horvat na Ambienti: Hrvatski proizvod i poduzetnici na prvom mjestu, bez obzira na “packe” EU

Salon je predstavljen kroz tri tematske cjeline: ambiDOM, ambiPRO i DESIGN ZONE u sedam paviljonasa 332 izlagača iz 32 zemlje.

Realizacija Ambiente 2018 na partnerskoj razini obuhvaća intenzivnu suradnju sa Gradom Zagrebom kao suorganizatorom,Ministarstvom poljoprivrede kao pokroviteljem Salona, te partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim šumamaŠumarskim fakultetomi Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Design Zone

Dizajnerska izlagačka cjelina na Ambienti pod nazivom DESIGN ZONE bila je mjesto renomiranih domaćih i inozemnih proizvođača namještaja i dizajnerskih studija, a svojom inovativnošću i dizajnom proizvoda osvojili su sve posjetitelje i medije. Svoju priliku imali su i mladi dizajneri u izlagačkoj cjelini AMBIENTA BOX.

U sklopu Salona održana je tribina Projekt: Hrvatski prostor življenja - Europsko gospodarsko interesno udruženje (EGIU) i predstavljanje 1. hrvatskog nacionalnog brenda namještaja.Vala, novoutemeljeni nacionalni brend za namještaj i prateće proizvode je ujedno i certifikat koji označava hrvatske proizvode koji moraju zadovoljiti kriterije inovativnog dizajna te kvalitete izrade.

Na Ambienti su se prvi put predstavili radovi odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb sa sjedištem u Orlovcu. Svi posjetitelji mogli su pogledati unikatne uporabne predmete koje su oni napravili poput jastuka, lampi ili zdjelica.

Priznanja i nagrade izlagačima

Tradicionalno za vrijeme Ambientedodijeljena su priznanja i nagrade izlagačima: NAGRADA NOVINARA za najbolji dizajn na Design zone; DESIGN PLUS nagrada za najbolji dizajn proizvoda na Ambienti te MOBIL OPTIMUM priznanja kvalitete najviše ocijenjenih proizvoda.

Zlatnu plaketu i diplomu Mobil optimumdobili su: kolekcija OFFSET za uspješan dizajn i primjenu materijala u kolekciji OffsetMUNDUS VIRIDIS d.o.o., ALULUK HS ZERO za inovativno rješenje i kvalitetu izrade stijene LOKVE d.o.o., Garnitura  CATANIA za funkcionalnost i uspješnu primjenu materijala u garnituri PRIMA NAMJEŠTAJ/ISG d.o.o i kolekcija DANSK za uspješnu primjenu materijala i tehnologijie u izradi asortimana SPIN VALIS d.d.

Nagradu novinara za najbolji dizajn na Design zone dobio je Cooperlamps proizvođačaLuminis d.o.o, a Design plus nagradu za najbolji proizvod na Ambientidobila je TRIS kolekcija proizvođača Drvna industrija Novoselec dizajnerice Ade Kezić. Proizvod je izložio FLORIAN HRVATSKA.

Zahvalu na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji na suorganizaciji stručnih i znanstvenih događanja i na projektu ocjenjivanja MOBIL OPTIMUM dobio je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

>>>FOTO: Otvorena 45. Ambienta

Kuhinja od sto tisuća kuna dobitnici iz Zagreba

Prvu nagradu, kuhinju sa svim uređajima u vrijednosti od čak 100.000 kuna, sponzora PRIMA osvojila je sretna dobitnica Miljenka Perković iz Zagreba. Ukupni nagradni fond na ovogodišnjoj Ambienti bio je najveći do sada - 195.554,00 kune.

03. svibanj 2024 04:37