Aktualno
StoryEditor

Željko Ledinski: Ako imate dobar proizvod nemojte se bojati tražiti tržište i vani

17. Veljača 2017.

Na rizike poslovanja na stranim tržištima i pojedinosti na koje bi poduzetnici koji posluju sa stranim partnerima trebali obratiti pozornost, ukazao je na Liderovoj konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki Danijel Pribanić iz Odvjetničkog ureda Pribanić. Rekao je da mnogi koji posluju u međunarodnom okruženju ne shvaćaju važnost pisanog ugovora, da treba izbjegavati usmene dogovore i obratiti pozornost na Opće uvjete poslovanja.

- Opći uvjeti poslovanja su jako bitni jer u njima piše kako se računaju rokovi za dostavu i za plaćanje, tko preuzima rizik, koje je prvo mjerodavno, koji je sud nadležan. U njima je 99 % ugovora, samo nisu količina i cijena. Obratite pažnju na opće uvjete poslovanja i nemojte se bojati odbiti ih, to je u Njemačkoj, recimo, normalno. Ako ste slabija strana, bar znajte što u njima piše – savjetovao je Pribanić okupljene poduzetnike. U svom je izlaganju iznio i kako treba biti posebno oprezan kod poslovanja sa zemljama koje nisu u Europskoj uniji, te da je kod eventualnih pravnih sporova potrebno pronaći odvjetnika u toj zemlji, a ne slati tužbu iz Hrvatske.

>>>Pripremaju se konkretne mjere za pomoć obiteljskim tvrtkama

O internacionalizaciji poslovanja kao sljedećem koraku u razvoju obiteljske tvrtke bilo je govora na panel diskusiji. Dario Marenić iz tvrtke Elda koja je postala najveći proizvođač tekućine za elektronske cigarete u Europi i koja unatoč oštroj kineskoj konkurenciji izvozi u 80 zemalja, rekao je kako mu je čim je stvorio proizvod glavna misao bila da krene u internacionalizaciju poslovanja.

- Tko razmišlja pokrenuti serijsku proizvodnju nekog proizvoda i raditi samo na hrvatskom tržištu bolje da i ne počinje. Nemojte se bojati izazova koje ćete imati na tržištu, nastojte biti prisutni na inozemnim tržištima. Izađite vani – savjetovao je Marenić okupljene poduzetnike.

>>>Otvorena 8. Liderova konferencija o poslovanju obiteljskih tvrtki

Isto je poručio i Željko Ledinski iz OPG Ledinski koji, zahvaljujući kvaliteti proizvoda, uspijeva izvoziti cvijeće u Nizozemsku, najvećeg proizvođača cvijeća.

- Ako imate dobar proizvod nemojte se bojati tražiti tržište i vani. Postići ćete bolju cijenu nego ovdje, možda ćete naći nove partnere. Otkad imam web stranicu na engleskom jeziku nema dana da mi ne dođe barem pet upita iz inozemstva – rekao je Ledinski.

Irena Spahić iz hrvatske gospodarske komore pozvala je obiteljske tvrtke da im se obrate u potrazi za svim informacijama o uvjetima poslovanja na inozemnim tržištima i skrenula pozornost na njihovu aplikaciju Poduzetnik izvoznik za brže i ciljano informiranje o novim trendovima na vanjskim tržištima. Novina je i projekt Ready2Go u kojem HGK sudjeluje s 11 partnera iz devet europskih zemalja, a u okviru kojeg će se odabrati 80 tvrtki kojima će se pomoći da unaprijede svoje poslovanje i nastupe na tržištima Indije, Kanade, SAD-a, Čilea, Argentine, Kameruna i Egipta.

Piše: Aleksandar Tešić

>>>Ono što je kod prodaje obiteljske tvrtke važno vlasniku, kupca uglavnom ne zanima

16. travanj 2024 19:56