Aktualno
StoryEditor

Zlata vrijedni savjeti u slučaju poreznog nadzora izvora financiranja za stjecanje imovine

20. Ožujak 2017.

Uvođenjem kontrole nad štednjom, tekućim računima, svim prometima po računima, povezivanjem sa zemljišnim knjigama Porezna uprava je stekla uvid u imovinski status svih građana. Sve češće su građani u situaciji da ih Porezna uprava pozove da opravdaju iz kojih izvora su financirali svoju stečenu imovinu.

To samo po sebi, za poštene porezne obveznike, ne bi bio problem kada rokovi za podnošenje obrasca "Izjava fizičke osobe o izvorima stjecanja imovine" ne bi bili prekratki (8 dana), posebno što Porezna uprava u postupku često od obveznika traži da on dokazuje izvore prihoda te rashode, kao da je svaka privatna osoba dužna voditi računovodstvo.

Zbog takvog načina vođenja postupka nadzor često rezultira utvrđenim nerazmjerom.  Utvrđeni nerazmjer između izvora financiranja i imovine rezultira poreznom obvezom po najvišoj stopi poreza na dohodak, pa poreznom obvezniku u tom slučaju ne preostaje ništa drugo nego pokrenuti dugotrajan porezni spor.

Tih sporova bilo bi puno manje kada bi porezna uprava za podnošenje izjave omogućila duži rok, posebno kada se uzme u obzir da se nadziru sve transakcije od 01. siječnja 2005. godine. Tijekom postupka nadzora porezna uprava često zanemari činjenicu  da osim oporezivih primitaka postoje i neoporezivi primitci o kojima oni nemaju informacija u svom sustavu, a koji su također legalni izvor za stjecanje imovine. Na žalost sve takve primitke treba dokazati građanin, a porezna uprava priznaje isključivo pisane dokumente. Pitanje je koliko građana čuva podatke o svojim transakcijama i prihodima unazad 12 godina, posebno što za to ne postoji nikakva zakonska obaveza, a teret dokaza obično se svali na poreznog obveznika.

>>>Neznanje ne opravdava: Upoznajte korake i birokraciju na putu do pokretanja posla

Ukoliko ste obuhvaćeni ovim postupkom predlažem da obavezno zatražite produljenje roka za podnošenje obrasca "Izjava fizičke osobe o izvorima stjecanja imovine", pokušate obuhvatiti sve izvore sredstava, uz obrazac date pojašnjenje prihoda koje je prethodilo nadziranom razdoblju, te da za svaku nejasnoću u uputi ili Obrascu pismeno zatražite pojašnjenje. Sudjelovanje u postupku je obaveza svakog od nas, ali ne zaboravite činjenicu da prema odredbama Općeg poreznog zakona imate pravo na stručnu pomoć.

Božidar Andrija Lukša 1990. osnovao je Texel, društvo za savjetovanje i računovodstvo, u kojem radi i danas. Tvrtka zapošljava dvadeset radnika. Sudjelovao je u radu mnogih odbora; primjerice, bio je član Odbora za međunarodne računovodstvene standarde u koji ga je imenovala Vlada RH. Osim toga, međunarodna i domaća poduzeća savjetuje o porezima, računovodstvenim postupcima, kriznim situacijama, razvoju poslovnih aktivnosti i sl.

19. travanj 2024 18:51