Aktualno
StoryEditor

Zlatni ključ: Dodjeljene nagrade najboljim hrvatskim izvonicima u 2017.

15. Lipanj 2018.

- Mi kao izvoznici uvjereni smo da je izvoz jedna od rijetkih grana koja može dodatno podići rast hrvatskog BDP-a i standarda, riječi su kojima je u petak Darinko Bago, predsjednik Udruge Hrvatski izvoznici otvorio 13. konvenciju hrvatskih izvoznika pod nazivom Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske.

- Često se govori da je Hrvatska ispod europskih standarda, međutim kada pogledamo izvoz i uvoz roba i usluga i usporedimo ga s BDP-om vidimo da je Hrvatska pozitivna, odnosno ima 51 posto veći izvoz u odnosu na BDP što nas čini zemljom koja je iznad prosjeka EU-28, dodao je Bago te upozorio na zabrinjavajući trend Hrvatske kao najvećeg uvoznika u odnosu na BDP među zemljama Europske unije.

Od svih hrvatskih kompanija, 15 posto njih čine izvoznici koji zapošljavaju 51 posto svih radnika, rečeno je na konvenciji. Trendovi pokazuju da farmaceutski sektor prvi put bilježi pozitivan saldo kada je riječ o izvozu, dok je kod prehrambene industrije situacija obrnuta.

>>>Liderovih 1000 najvećih podiglo izvoz za 19 posto

Na konvenciji je tradicionalno dodijeljena nagrada Zlatni ključ za najbolje pošlogodišnje izvoznike u 20 zemalja u koje Hrvatska ostvaruje najveći izvoz.

Nagradu za najboljeg izvoznika na najbržerastuće tržište – tržište Ruske federacije dobio je Belupo. Elektro-kontakt proglašen je najboljim izvoznikom na ostala europska tržišta, za što je ovogodišnje stručno povjerenstvo odabralo tržište Turske. Zlatni ključ za najboljeg izvoznika na panameričko tržište otišao je u ruke Končar-Mjernim transformatorima, dok je nagrada za ostvarenje na tržištu Afrike otišla u tvrtku Šerif, a za ostvarenje na tržištima Azije i Pacifika u ruke predstavnika tvrtke Harburg-Freundenberger.

>>>Uvoz u prva četiri mjeseca rastao 5,6 posto, izvoz 1 posto

Što se tiče europskih tržišta, Zlatni ključ za izvoz na češko tržište dobio je Končar-Energetski transformatori, za francusko tržište LPT, a tvrtka Žito za tržište Mađarske. Najuspješnijim izvoznikom u SAD prošle godine proglašen je Omco Croatia. Za zemlje regije najuspješnijim izvoznicima proglašeni su DS Smith za izvoz u Srbiju, Podravka u BiH, a AD Plastik u Sloveniju.

Vetropack Straža proglašena je najboljim izvoznikom 2017. godine za izvoz na tržište Italije, a Pliva za izvoz u Njemačku.

>>>Premijer ustvrdio da za veći rast BDP-a treba poraditi na povećanju proizvodnje i izvoza

Najinovativnijim izvoznikom proglašen je JGL, dok je najboljim malim izvoznikom proglašen proizvođač peći i kotlova za pelete MCZ iz Labina. Najuspješnijim izvoznikom među srednjim tvrtama proglašen je proizvođač fotonaponskih modula Solvis, dok je Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika otišao u ruke predstavnicima Valamar Riviere, što je prvi put da je laureat ove nagrade turističko poduzeće.

Deprecijacija bi dovela do nove recesije

U sklopu konvencije održana je i panel rasprava na temu ‘Izvoz kao generator gospodarskog rasta i razvoja RH‘ na kojoj su sudionici raspravljali o optimalnom tečaju kune koji bi pomogao hrvatskim izvoznicima.

Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu istaknula je da su izvoznici žrtve tečaja još od 90-ih godina, te da bi za njihovo poslovanje najbolje bilo da tečaj iznosi 8,5 no da bi ona osobno bila sretna i kada bi Hrvatska uvela euro s tečajem 7,5.

Guverner Boris Vujčić objašnjava da bi deprecijacija kune od 10 posto pomogla izvoznicima, no istovremeno bi povukla državu u novu recesiju.

>>>Vujčić: Uvođenje eura pomoći će hrvatskom turizmu

- Više od 500 milijardi kuna duga u Hrvatskoj vezano je uz euro. Deprecijacija od 10 posto povećala bi dug za 50 milijardi kuna stoga bi država morala ili smanjiti rashode ili povećati poreze. U našim uvjetima to bi djelovalo recesijski na ekonomiju, a ne ekspanzivno, upozorio je Vujčić.

Oštro izlaganje imao je Darinko Bago govorivši pritom sustavnoj nebrizi spram toga kako bi država trebala izgledati.

- Mi smo zemlja dužnik i umjesto da HNB i Ministarstvo financija zajedno osmisle program kako doći do dugoročnog vlastitog kapitala kojeg bi plasirali bankama s jeftinom kamatom, mi to kontinuirano izbjegavamo. Trebali smo sustavno voditi brigu, trebala je postojati koordinacija HNB-a, Ministarstva i Hanfe. Nismo ni uočavali procese koji se u svijetu događaju, kazao je Bago objasnivši da se posljednjih pet godina cijelo svjetsko gospodarstvo transformiralo u nove lance vrijednosti dok je Hrvatska, kaže, na to imuna.

26. travanj 2024 10:09