Aktualno
StoryEditor

Zračna luka Dubrovnik oborila sve rekorde, u planu i nove suradnje

08. Prosinac 2017.

Iza Zračne luke Dubrovnik (ZLD) najuspješnija je godina u povijesti - "probijena" je magična brojka od dva milijuna putnika, a do kraja godine očekuje se da će ona dosegnuti 2,3 milijuna, dok je ostvarena dobit od otprilike 68,5 milijuna kuna, rekao je u petak direktor te zračne luke Roko Tolić.

Na konferenciji za medije Tolić je istaknuo kako je novi putnički terminal, otvoren u svibnju, sad integriran te se pokazao u ovoj godini u najboljem svjetlu.

- Nismo imali puno vremena za prilagodbu jer je sredinom svibnja promet već bio prilično intenzivan, ali su naše službe odradile herojski posao. Naravno da se u silnom poslu događaju greškice, ali cjelokupan dojam je odličan te smo dobili brojne pohvale avijacijskih partnera, rekao je Tolić.

>>>Dobre brojke za teretni i putnički promet u zračnim i morskim lukama

Dodao je kako su već počeli krupni infrastrukturni radovi na tzv. zračnoj strani, gdje je prije nekoliko dana za 1500 metara skraćena poletno-sletna staza, kojoj slijedi sveobuhvatna obnova s ciljem obaranja novih rekorda u idućim godinama.

- Projekt obnove i razvoja je administrativno izuzetno složen te poduzimamo sve kako bismo opravdali svaki euro i kunu povjerenja. Naravno da se u složenom poslu rade i greške, u najboljoj namjeri stizanja rokova, ali su one minorne u odnosu na ogromnu vrijednost projekta, rekao je Tolić.

>>>U prvih sedam mjeseci u zračnim lukama 5,2 milijuna putnika više nego lani

Tolić je istaknuo kako je za uspješnu godinu ključan bio sigurnosni aspekt. "Naša država i grad su sigurni, a i ZLD se percipira kao sigurna zračna luka. Pred nama je izazov prilagođavanja novom ‘schengenskom‘ režimu, u kojem će se skenirati svaki putni dokument svih ljudi koji budu prelazili granični prijelaz. S obzirom na promet koji očekujemo, mogu se očekivati gužve", ustvrdio je Tolić.

Tolić je iskazao optimizam u vezi poslovanja u 2018. godini te je istaknuo kako je dubrovačka zračna luka predvodnik po broju ugovora s aviokompanijama.

- Imamo preko 70 ugovora, a za 2018. godinu najavljujemo nove partnere, prije svih FlyDubai na letu za Dubai, a vraćaju nam se i Slovenci s letom za Ljubljanu. Imat ćemo nove linije prema Poljskoj, a povećat će se frekvencija letova prema našem glavnom emitivnom tržištu Velike Britanije. Nećemo osjetiti bankrot Monarcha jer su drugi prijevoznici preuzeli njegov red letenja pa tu očekujemo dodatna povećanja, kazao je Tolić.

>>>Kreće druga faza radova u Zračnoj luci Dubrovnik; potpisan ugovor vrijedan više od milijardu kuna

Tolić je dodao kako je Zračna luka Dubrovnik odradila odličan posao u povezivanju Dubrovnika u zimskim mjesecima.

- Godinama nastojimo zimske mjesece učiniti što više ‘življima‘, kako bismo dokazali da se turizam na jugu Hrvatske ne odvija samo sedam mjeseci, već kroz cijelu godinu. Ove godine imamo let Croatia Airlinesa prema velikom čvorišnom aerodromu u Frankfurtu, Turkish Airlines leti prema velikom istočnom čvorištu Istanbulu čak četiri puta tjedno, niskotarifni prijevoznik Vueling leti dvaput tjedno za Rim i Barcelonu, British Airways u smanjenom obujmu prema Londonu. Sve su to zračne luke kojima smo povezani sa svakim kutkom svijeta, zaključio je Tolić.

23. travanj 2024 18:09