Aktualno
StoryEditor

FOTO: Zvijezda investirala preko 50 milijuna kuna u proizvodnju

21. Studeni 2017.

Zvijezda uspješno posluje u vrhu hrvatskog prehrambenog tržišta već više od 100 godina, a direktor proizvodnje Josip Cvetko pohvalio se investicijama vrijednim 50 milijuna kuna koje su, kako tvrde iz tvornice, bile puni pogodak.

- Veliki investicijski ciklus je iza nas. Prošle godine je u pogon margarina investirano preko 50 milijuna kuna. Novac je uložen u punilice za mazive i tvrde margarine, kontrolu procesa same pripreme margarina, kompletno novi pod i novi amonijačni kompresor, kazao je direktor proizvodnje i dodao kako je ta investicija bila oko 50 posto subvencionirana putem EU fondova, što je najveći investicijski ciklus za Zvijezdu u zadnjih sto godina.

U sat vremena proizvodi se do tonu delikatesnih proizvoda

- Punilice proizvode 15 000 paketa margarina na sat, a što se tiče delikatesnih namirnica radi se o 800 kilograma ili tonu proizvoda na sat, rekao je Cvetko.

>>>Jamnica, Ledo i Zvijezda s dobiti, Vupik s povećanim gubitkom

Pogon opremljen punilicama za margarin njemačke je proizvodnje i radi gotovo besprijekorno, kaže direktor, no kako bi sve bilo po visoko zadanim standardima tu su i ljudi koji kontroliraju eventualne pogreške. U proizvodnji je zaposleno 185 osoba, a pogon je s proizvodnjom počeo 1956. godine.

Dva laboratorija koja se nalaze u tvornici rade analize ‘in the house‘, no u njima se analiziraju i sirovine te gotovi proizvodi koji se netom nakon testiranja plasiraju na tržište ako, naravno, imaju zadovoljavajuću ocjenu.

Proizvodnja je podijeljena u pripremni proces, pakiranje i skladištenje. U skladište stane 10 000 paletnih mjesta, a Zvijezda godišnje proda 900 000 tisuća paleta, rekao je Cvetko.

>>>Rekordna proizvodnja jagoda i uljane repice

Novi Margo s okusom maslaca plasiran na tržište

Nakon obilaska pogona rukovoditelj razvoja Zvonimir Ladešić demonstrirao je okupljenima način pripreme margarina. Koristeći kokosovo i suncokretovo ulje, vodu, sol i žumanjak te pokazao kako se margarin može vrlo jednostavno pripremiti kod kuće uz pomoć prirodnih sastojaka.

- Zvijezdini proizvodi pokrivaju 80 posto tržišta, kazala je Jasna Palić, Zvijezdina brand menadžerica koja je osmislila novi okus koji će se danas plasirati na tržište, a to je Margo s maslacem.

28. travanj 2024 22:19