Aktualno
StoryEditor

Zvonimir Savić: Cijene mesa, ribe, voća i povrće past će do 10 posto

03. Kolovoz 2018.

"Kada iduće godine izmjena stope PDV-a stupi na snagu, očekujemo da bi u maloprodaji smanjenje cijena voća, povrća, svježeg mesa i ribe moglo dosegnuti 9 ili najviše 10 posto" - odgovorio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK, na Liderov upit.

Savić naglašava da se, što se najavljenog poreznog rasterećenja tiče, "najvidljiviji dio odnosi na smanjenje stope PDV-a na voće, povrće, svježe meso i ribu s 25 na 13 posto jer će to izravno osjetiti svi stanovnici, prvenstveno oni s nižim dohocima".

>>>Marić: Porezne izmjene donose rasterećenje za dodatnih 2,7 milijardi kuna

Objašnjava nadalje da se najveći dio dohotka "izdvaja na hranu i stanovanje, tako da bi smanjenje PDV-a na spomenute prehrambene proizvode i posljedično očekivano smanjenje cijena tih proizvoda, trebalo imati pozitivan učinak na stanovništvo u vidu povećanja raspoloživog dohotka i rasta kupovne moći".

>>> Plenković: 2019. porezno rasterećenje od 2,3 milijarde kuna

Navodi i da neke države središnje i istočne Europe već imaju snižene stope PDV-a na prehrambene proizvode, Mađarska i Slovačka imaju manji PDV na meso i ribu, a Poljska i Latvija imaju niže stope PDV-a na voće i povrće - "dakle, Vlada provodi mjere koje su već prisutne u nekim državama".

18. travanj 2024 03:34