Arhiva
StoryEditor

Počinje prva domaća industrijska proizvodnja LED rasvjetnih tijela

25. Rujan 2011.
Piše:
lider.media

Energy Plus je s Data Linkom i Metal Produktom stvorio proizvod za golemo tržište. Do kraja godine proizvodit će 100 rasvjetnih tijela na dan, a za udeseterostručenje proizvodnje treba im ulaganje od pet milijuna eura.

piše Darija Tabulov - Truta

Zvonko Magić, osnivač i predsjednik Uprave ludbreškog Energy Plusa, Darko Crha, član Uprave bjelovarskog Data Linka, i njihov partner Stjepan Šafran, direktor Metal Produkta iz Odre, mogu otvoriti šampanjac. Nulta serija od 250 komada rasvjetnih uređaja High Bay 120W UFO-380 prije nekoliko je dana uspješno prošla sva testiranja, a alati i za to specijalno osmišljene proizvodne linije pokazali su se besprijekornima. Sad u rukama imaju proizvod koji su od početka do kraja osmislili sami, a za kojim će sljedećih pet do deset godina sve jače vapiti cijeli svijet. Riječ je o LED uređaju, svjetlosnom izvoru za industrijske pogone i vanjsku rasvjetu, proizvodu za novu tržišnu nišu za koju se već godinama uz velika ulaganja priprema cijela industrija energetski učinkovitih proizvoda. Phillips, Osram, Sylvania samo su neka od imena velikih igrača kojima se uskoro pridružuje trenutačno mali brend Energy Plus.

Strah od domaćeg neznanja Njegovi se tvorci ne boje cjenovne ili kvalitativne nekonkurentnosti, problema s tržištem i slično, već jedino neznanja u domaćim institucijama i kronično ignorantskog odnosa prema poduzetništvu kod nas. - Imamo potpuno svoj, domaći proizvod koji štedi energiju od 50 do 80 posto, koji pokreće sustav uštede ESCo (Energy Service Company), potpuno je konkurentan najboljim svjetskim proizvodima te znatno smanjuje emisije CO2. Namijenjen je tržištu na kojem su se pozicije tek počele loviti, a na koje oni bez fundamentalnih znanja o svjetlu, rasvjeti i rasvjetno-tehničkim standardima neće moći lako ući.

Naše rasvjetno tijelo High Bay rezultat je dvogodišnjeg istraživanja, razvoja, izrade alata i specifičnih proizvodnih linija i otprilike 1,5 milijuna eura ulaganja, uglavnom iz naših izvora. Razvijamo sustav koji će svako tijelo učiniti jednim internetskim čvorom, odnosno koji će omogućiti nadzor nad svim tijelima iz jednog centra, a koji se već sada prilagođava potrebi za intenzivnijim ili manje snažnim svjetlom, ovisno o tome koje je doba noći - kaže Magić, idejni pokretač prve industrijske proizvodnje LED rasvjetnih tijela u Hrvatskoj i lampe čiji je vijek procijenjen na najmanje 60 tisuća radnih sati.

U priču su Magić i Crha ušli 2009. s nakanom da razviju proizvode i usluge na području inteligentnog iskorištavanja energije. Energy Plus, koji je posljednje dvije godine zauzeo vodeći položaj u instalacijama hibridnih i fotonaponskih sustava, to je vrijeme iskoristio za pripremu prostorne i logističke infrastrukture za početak industrijske proizvodnje. Istodobno, Data Link je uložio sve svoje resurse u osnivanje specijaliziranog laboratorija za analizu i projektiranje svjetlosnih izvora i razvoj sofverskih rješenja (jedinstvenog po opremljenosti u Hrvatskoj) te je zadužen za razvoj proizvoda i pogona. A Metal Produkt kao zajednički partner potražio je i dobio novac od HBOR-a, oko 800 tisuća eura za razvoj linije za specifičnu obradu i lijevanje metala, primjerice proizvodnju aluminijskog tlačnog lijeva.

Novac iz fondova EU - Svatko od nas na svojem je području bio broj jedan prije negoli smo iskoristili taj sinergijski potencijal i svi imamo bogata iskustva s izvozom i poznanstva u svijetu - kaže Crha, dodajući da čim su prve informacije o proizvodu pustili u svijet, od svih su dobili čestitke, odziv, zanimanje pa i poslovne prijedloge. No poduzetničkom trojcu najveća je želja najprije domaće pogone i ulice opremiti inteligentnom, energetski učinkovitom rasvjetom, to više što, primjerice, lokalne zajednice preko ESCo sustava za te namjene mogu povući novac iz fondova EU, zadržati komociju rasvjete, a znatno pridonijeti uštedi energije i smanjenju svjetlosne zagađenosti te ovim sustavom budžetirati i kontrolirati potrošnju za javne namjene. Ipak, tržište im je zapravo cijeli svijet. Naravno, konkurencija će diktirati cijenu, ali već zasad uvjereni su da High Bay ne bi smio stajati više od 500-tinjak eura, čime lako uklanjaju konkurenciju s Istoka. Samo za usporedbu, to isto tijelo po svjetlosnom toku mijenja živinu žarulju snage 400W uz trostruko manju potrošnju energije. A jedina uvozna komponenta jest LED dioda koju nabavljaju kod vodećega svjetskog proizvođača iz SAD-a.  Do kraja godine iz ludbreškog pogona uskoro će izlaziti 100 rasvjetnih tijela na dan, no namjera je, u čiju realizaciju zapravo ne sumnjaju, zatražiti dosad prvi kredit ili potporu društava kapitala kako bi uskoro imali proizvodnju od 1000 komada na dan.

- Trebamo oko pet milijuna eura kako bismo pokrenuli dnevnu proizvodnju od 1000 komada, što je zapravo smiješno ulaganje kada se zna da su vodeći igrači za razvoj istoga utrošili desetke i stotine milijuna eura - tumači Magić te dodaje kako je za postojeći kapacitet potrebno angažirati obrtni kapital od oko 15 milijuna kuna. No njih trojica neće stati samo na tome, daljnji su im planovi nakon industrijske i ulične rasvjete razviti linearna tijela za trgovačke centre te tijela za osvjetljavanje vitrina, preciznije arhitektonske rasvjete. U kućnu rasvjetu ne namjeravaju se upuštati jer tvrde da se zbog nužnog dijela ručnog rada neće tako skoro isplatiti na europskom tlu.

Lampe s upravljanjem A kako su najprije krenuli s proizvodom za pogone i javnu rasvjetu, razvili su softvere koji potpuno prate svjetlosne tokove svake lampe, pa vlasnik sustava može pratiti i projektirati osvjetljavanje u svakom trenutku. Baš zato zovu ih lampe s upravljanjem. Dosad za ovaj projekt nisu trebali dodatno zapošljavati, sve je prilagođeno postojećim resursima tvrtki, no širenje posla - iako rade na potpuno automatiziranim, djelomično robotiziranim linijama - stvorit će, vjeruju, nove potrebe, posebice kooperantske. Pred ovim inovatorima i uspješnim menadžerima sada je kvalitetno organiziranje nabave i kooperacije kako bi željenu proizvodnu razinu, a vjeruju da će to biti uskoro, dočekali potpuno spremno. 

25. travanj 2024 09:36