Arhiva
StoryEditor

‘Zelena industrija‘ najbrže je rastući njemački poslodavac

03. Svibanj 2007.
Piše:
lider.media

Svaki treći solarni kolektor na svijetu i gotovo svaka druga vjetrenjača za proizvodnju električne energije dolaze iz Nje-mačke. Čak i kad na vjetrenjači stoji oznaka ‘General Electric‘, 80 posto dijelova proizvedeno je u Njemačkoj

Piše: Nenad Kreizer

Za predstojeći sastanak na vrhu G8 u njemačkom baltičkom kupalištu Heiligendammu domaćica susreta, njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je davanje pozamašnog prostora temi zaštite okoliša. Tomu su, doduše, pridonijeli i vanjski činitelji poput neuravnoteženog ponašanja Rusije, koja se s vremena na vrijeme pokazuje kao nepouzdani dobavljač energenata, ali isto tako i globalna klimatska katastrofa. Zeleno je, ne samo u Njemačkoj ‘in‘, a ta zemlja najviše profitira od trenda koji je, zahvaljujući političkom uspjehu Stranke zelenih na izborima 1998., zahvatio najprije Njemačku, a u posljednje vrijeme i gotovo sve industrijski razvijene zemlje svijeta. Njemačka je u tom segmentu nedvojbeno na prvome mjestu.

Već danas svaki treći solarni kolektor na svijetu i gotovo svaka druga vjetrenjača za proizvodnju električne energije dolazi iz Njemačke. Čak i kad na vjetrenjači stoji oznaka General Electrica, 80 posto dijelova dolazi iz Njemačke. Bez obzira na dramatične poruke stručnjaka i političara o potrebi promjene načine razmišljanja i okretanja obnovljivim izvorima energije, ako se želi sačuvati kakva-takva ravnoteža, njemačka ekološka industrija već radi računicu i zadovoljno u pozadini trlja ruke. - Uza svu tragediju koja stoji iza dugogodišnjag bezrazumnog uništavanja klime, Njemačka bi mogla biti glavni profiter takvog stanja - smatra Torsten Henzelmann iz savjetničke tvrtke Roland Berger. Visokotehnologizirana industrija ekoloških energetskih postrojenja i sustava za ekološki prihvatljivo rješavanje otpada poslodavac su koji u Njemačkoj najviše raste. - Možemo govoriti o novoj industrijskoj revoluciji - izjavio je nedavno njemački ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel.

Dugoročna suradnja Siemensa i Kineza

I dok je donedavno ta industrija svoje proizvode prodavala dobrim dijelom na vlastitom tržištu, koje je postojalo više-manje samo zbog obilnih državnih subvencija, danas Njemačka zelena industrija izvozi u vrijednosti od šest milijardi eura. Za usporedbu, Njemačka je 2000. izvezla solarnih ćelija i ostalih ekološki prihvatljivih energetskih postojenja za svega pola milijarde eura. Dugogodišnje subvencije u polja vjetrenjača i reciklažne pogone, toliko često kritizirane kao bacanje poreznoga novca, napokon su počele donositi korist. Budućnost je sigurno u rukama njemačke zelene industrije jer su potencijali golemi. Kina je nedavno objavila da joj je cilj do 2020. godine 17 posto svoje energije proizvesti ekološki prihvatljivim putem; na tom je planu već sklopila strateški dogovor s jednim od vodećih proizvođača energetskih postrojenja, njemačkim Siemensom. Kina također planira veća ulaganja u postrojenja za pročišćavanje voda, polje na kojemu su Nijemci ponovno svjetski prvaci. Švedska planira do 2020. posve ukinuti uvoz nafte a Kalifornija trećinu električne energije namjerava proizvesti ekološki prihvatljivo, bilo hidrocentralama, bilo elektranama na struju, od čega u oba sektora Njemačka igra glavnu ulogu.

Nedostatak stručnjaka

I na domaćem se terenu političari natječu tko će više izaći ususret novopečenoj zvijezdi, zelenoj industriji. Tako su demokršćani Angele Merkel, kojima donedavna nitko ne bi pripisao ekološku kompetenciju, otišli dalje i od Stranke zelenih predloživši da Njemačka čak 35 posto svoje energetske potrebe do 2020. pokrije ekološki dobivenim putem. Do 2020. ekološka bi industrija trebala zapošljavati isti broj radnika kao i sadašnja lokomotiva njemačkoga gospodarstva, automobilska industrija. A upravo je ta grana njemačke industrije crna mrlja na tako čistoj ekološkoj njemačkoj osobnoj iskaznici.

Problem nije u idejama za ekološki prihvatljive modele, nego u tome da su menadžeri njemačke automobilske industrije prespavali cijelo desetljeće i zapleli se u vlastite rascjepkane i za tržište preskupe i neprihvatljive koncepte poput automobila na vodik. Za to su vrijeme Japanci marljivo radili na hibridnom pogonu, a rezultat je da hollywoodske zvijezde danas ne voze Mercedese s pogonom na vodik, nego Toyote i Lexuse s hibridnim pogonom. No usprkos kaskanju njemačke automobilske industrije kad je riječ o ekološkim rješenjima, energetska industrija bori se s drugim problemom koji bi se mogao pokazati kao prepreka prema još većem rastu. Naime, poput ostatka njemačkoga gospodarstva, i zelena industrija vapi za stručnjacima, tako da u međuvremenu na radna mjesta vraća i nedavno otpuštene inženjere strojarstva i ostale stručnjake s iskustvom na polju energetike.

Upozoravajuće klimatske promjene
Sjeverna Europa i Sjeverna Amerika mogle bi profitirati od očekivanih klimatskih promjena, tvrde znanstvenici. Jedna je to od glavnih teza nedavno objavljenog istraživanja UN-a o na temu globalnog zatopljenja. Da ironija bude veća, upravo su ti dijelovi svijeta i najodgovorniji za promjenu klime, s obzirom na to da se najveći dio stakleničkih plinova emitira upravo iz tog područja. Siromašnije regije svijeta, koje su najmanje pridonijele industrijskoj emisiji plinova, pretrpjet će najveću štetu od sve većih temperatura koje će smanjiti njihove poljoprivredne urode, pojačati sušu i proširiti bolesti poput malarije daleko izvan njihovih sadašnjih prirodnih granica. No, dok će turizam i poljoprivreda na sjeveru profitirati, stanovnici gradova lošije će proći jer će trpjeti njihova infrastruktura. Građene za hladniju klimu, željeznice i ceste neće izdržati visoke temperature, kao ni sa-dašnje građevine.

Jače oluje prouzročit će pustošenje diljem svijeta, od Kariba do Kine i Japana. Osiguravatelji već analiziraju potencijalni učinak na svoje upravljanje rizikom. Promjene u prirodi već su sada očite. Biljni štetnici već se šire sjevernije s povećanjem temperature, što im proširuju prirodna staništa. Pronađeno je nekoliko kukaca koji uništavaju šume, a koji sada žive znatno sjevernije od uobičajenih staništa. U cijeloj se Europi bilježe slučajevi bolesti plavog jezika, koja napada stoku i ovce, a koja je prije bila ograničena na južne dijelove Sredozemlja i Afriku. Zabilježeni su u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Tko gubi, a tko dobiva s globalnim zatopljenjem
• Sjeverna Amerika, sjeverna Europa i Rusija - dobitak: blaža klima koristit će turizmu; poljoprivrednici će moći uzgajati više kultura s povećanim urodom; otapanje leda moglo bi omogućiti vađenje nafte i minerala na Arktiku - gubitak: vrućina će oštetiti prijevoznu infrastrukturu; kuće će trebati prilagoditi promjeni klime; štetnici će se širiti prema sjeve-ru

• Južna Europa - gubitak: usjevi će propadati, suša će pogoditi veća područja

• Istočna Azija - gubitak: povećana aktivnost ciklona, veći intenzitet oluja

• Jug SAD-a, Karibi - gubitak: povećana aktivnost uragana; manje usjeva; suša

• Oceani - gubitak: viša koncentracija ugljičnog dioksida dovest će do acidifikacije i uništavanja morskog života

• Afrika - Gubitak: bolesti poput malarije i groznice širit će se izvan sadašnjih granica; manje usjeva; jača suša; masovna migracija i sukobi

• Južna Azija - gubitak: neka područja bit će poplavljena; kasnija suša; širit će se ljudske, životinjske i biljne bolesti

• Australija - gubitak: veća suša; napuštanje poljoprivrednog zemljišta

27. travanj 2024 17:47