Biznis i politika
StoryEditor

Arena Centar do rujna 2024. neće raditi nedjeljom. Evo kako će ostali rasporediti neradne nedjelje iduće godine

21. Prosinac 2023.

Na Badnjak i Staru godinu gotovo svi trgovački lanci i šoping centri bit će otvoreni i to je to od 16 radnih nedjelja u ovoj godini, a sve je izglednije da ćemo u 2024. nedjeljama po potrepštine odlaziti na benzinske crpke i kioske nego u trgovine.

Ove je godine računica za trgovce bila donekle i laka, odredbe Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja, pa im je bilo lako odabrati 16 od 27 preostalih nedjelja u kojima raditi, no sljedeće godine tih 16 nedjelja treba raspodijeliti na 52 nedjelje, a to je problem.

Čeka se Ustavni sud

Mnogi trgovački centri planove još ni nemaju, a neki imaju za svega prva tri mjeseca. Nedostatak plana radnih nedjelja za 2024. među dobrim dijelom trgovina upućuje na zaključak da su se trgovci nadali da će do kraja ove godine Ustavni sud, koji je još u srpnju zaprimio nekoliko ustavnih tužbi na odredbe Zakona, očitovati o 16 spornih neradnih nedjelja.

Odluka je, nadali su se mnogi, trebala biti jednostavna jer je ta institucija već dvaput prošla kroz ista iskustva i vjerojatno sada puno lakše i brže može odmjeriti jesu li u Vladi kod izrade novog zakona uvažili njihova prethodna dva mišljenja kad su zabranu rada nedjeljom srušili. No, kako odluke nema, tako se i nevoljko pristupa izradi plana rada nedjeljama u 2024., a prema prvim najavama češće ćemo u sljedećoj godini odlaziti po potrepštine na benzinske crpke ili na kioske koji nedjeljom mogu raditi do 13 sati, nego u trgovine.

Zagrebački City Center One East primjerice odredio da će u sljedećoj godini raditi po jednu nedjelju u siječnju, u veljači nedjeljama uopće neće raditi, a od ožujka do početka rujna radit će po jednu nedjelju mjesečno. U rujnu u kojem je potrošnja veća zbog povratka s godišnjih odmora i početka školske godine, njihove će trgovine imati po dvije radne nedjelje, kao i u listopadu, jednu radnu nedjelju imat će ponovno u studenom, dok će raditi čak četiri radne nedjelje u prosincu iduće godine.

Radne nedjelje tek krajem godine

Arena Centar pak, čini se, neće raditi niti jednu nedjelju do kraja iduće godine. 

- Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini kojima se regulira način rada trgovina nedjeljom i blagdanima, Arena Centar će i u 2024. godini dozvoljenih 16 radnih nedjelja fokusirati na period povećanog interesa kupaca, najvećim dijelom krajem godine. U prvom kvartalu godine, nećemo iskoristiti radne nedjelje.  O točnim datumima ćemo pravovremeno informirati javnost - poručili su iz Arena Centra.

Robna kuća Ikea radit će po jednu nedjelju mjesečno sve do rujna, u rujnu su otvoreni prve dvije nedjelje, pa u listopadu imaju svega jednu radnu nedjelju, u studenom dvije, a u prosincu tri. Designer Outlet Croatia nema plan za cijelu godinu, samo za prva tri mjeseca u kojima će imati po jednu radnu nedjelju, 14.01., 11.02. i 24.03.

Tower Center Rijeka objavio je također plan radnih nedjelja samo za prvi kvartal 2024. godine. Tako će u siječnju raditi u nedjelju, 14.1.2024., a u veljači i ožujku niti jedna nedjelja neće biti radna za trgovine Tower Centra Rijeka.

Radit će samo u sezoni

Supernova Šibenik je odlučila da će sve karte baciti na turističku sezonu, pa oni primjerice neće raditi ni jedne nedjelje do lipnja. U lipnju će imati dvije radne nedjelje, a trgovine će im raditi svih nedjelja u srpnju, kolovozu i rujnu. Jedina radna nedjelja bit će im još 22. prosinca sljedeće godine. S druge strane, Supernova Varaždin radi jednu nedjelju u siječnju, u veljači su sve nedjelje neradne, u ožujku su radne dvije nedjelje, a u travnju, svibnju i lipnju po jedne nedjelja. U srpnju su im sve nedjelje neradne, dok je u kolovozu radna nedjelja tek 25.08. Nadalje, rade dvije nedjelje u rujnu, po jednu u listopadu i studenom i svih pet u prosincu.

Trgovački centar Point u Zagrebu radi po jednu nedjelju u od siječnja do lipnja. Tijekom srpnja i kolovoza nema radnih nedjelja, a u rujnu će raditi dvije nedjelje. U listopadi rade jednu nedjelju, u studenom dvije, a u prosincu svih pet nedjelja su trgovine u tom centru otvorene.

25. travanj 2024 16:42