Biznis i politika
StoryEditor

Big Tech nadmašio tvrtke rizičnog kapitala u ulaganjima u AI

27. Prosinac 2023.
Godinu 2023. u digitalnom svijetu obilježila je umjetna inteligencija, a ‘Big Tech‘ tvrtke, poput Microsofta, Googlea i Amazona predvodile su ulaganja u AI, istiskujući tako tradicionalne investitore poput tvrtki rizičnog kapitala

Microsoft, Google i Amazon ove su godine sklopili niz uspješnih poslova, a veliki izdaci, koji su eksplodirali nakon pokretanja OpenAI-jevog ChatGPT-a u studenom 2022., naglašavaju kako najveće grupe iz Silicijske doline istiskuju tradicionalne tehnološke investitore za najveće poslove u industriji, piše FT.

Uspon generativne umjetne inteligencije također je privukao vrhunske investitore iz Silicijske doline, ali VC-ovi su nadmašeni jer su bili prisiljeni usporiti svoju potrošnju dok su se prilagođavali višim kamatama i padu vrijednosti svojih kompanija iz portfelja.

- Tijekom prošle godine vidjeli smo kako se tržište brzo konsolidira oko nekoliko temeljnih modela, s velikim tehnološkim igračima koji dolaze i ulažu milijarde dolara u tvrtke kao što su OpenAI, Cohere, Anthropic i Mistral - rekla je Nina Achadjian, partnerica u američkoj poduzetničkoj tvrtki Index Ventures.

Niz dogovora, kao što je Microsoftovo ulaganje od 10 milijardi dolara u OpenAI, kao i milijarde dolara koje je Anthropic sa sjedištem u San Franciscu prikupio od Googlea i Amazona, pomogli su povećati ukupnu potrošnju na AI tvrtke na gotovo tri puta više od prethodnog rekorda od 11 milijardi dolara postavljenog  prije dvije godine.

Rizična ulaganja u tehnologiju dosegla su rekordne razine u 2021., budući da su ulagači iskoristili iznimno niske kamatne stope za prikupljanje i raspoređivanje golemih iznosa u nizu industrija, posebno onih koje je najviše poremetio Covid-19.

Ništa bez partnera

Izgradnja i obuka generativnih AI alata intenzivan je proces koji zahtijeva ogromnu računalnu snagu i novac. Kao rezultat toga, novoosnovana poduzeća preferiraju partnerstvo s velikim tehnološkim tvrtkama koje mogu pružiti infrastrukturu u oblaku i pristup najmoćnijim čipovima, kao novčanim sredstvima.

To je brzo podiglo vrijednosti privatnih start-upova, otežavajući VC-ovima klađenje na tvrtke koje su predvodnici tehnologije. Primjerice, Open AI se sada procjenjuje na 86 milijardi dolara, što je trostruko više od procjene koju je tvrtka  dobila ranije ove godine.

- Čak ni najveći svjetski poduzetnički investitori, s desecima milijardi pod upravljanjem ne mogu se natjecati da održe neovisnost ovih AI tvrtki i stvore nove izazivače koji smjenjuju aktualne kompanije Big Techa -  rekao je Patrick Murphy, osnivački partner u VC tvrtki  Tapestry

To znači da je dobar dio AI tvrtki koje su se do sada pojavile, već zarobljen od strane velikih tehnoloških kompanija.

No VC-ovi nisu odsutni s tržišta. Recimo Thrive Capital, tvrtka Josha Kushnera sa sjedištem u New Yorku, već je ranije ove godine poduprla tvrtku Open AI, a trenutno su i vodeći investitor u prodaji dionica zaposlenika OpenAI-ja. Mistral sa sjedištem u Parizu prikupio je oko 500 milijuna dolara od investitora, uključujući tvrtke rizičnog kapitala Andreessen Horowitz i General Catalyst, te proizvođača čipova Nvidia.

Neki VC-ovi nastoje uložiti u tvrtke koje grade aplikacije koje se grade na takozvanim ‘temeljnim modelima‘  koje su razvili OpenAI i Anthropic, otprilike na isti način na koji su se aplikacije počele razvijati na mobilnim uređajima u godinama nakon što su predstavljeni pametni telefoni.

- Postoji taj mit da su bitne samo tvrtke temeljnog modela. Međutim postoji ogroman prostor još uvijek neistraženih domena primjene za AI, a mnoge od najvrjednijih AI tvrtki bit će fundamentalno nove - rekla je Sarah Guo, osnivačica tvrtke rizičnog kapitala Conviction usmjerene na AI.

05. svibanj 2024 19:40