Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe u padu, tržište vjeruje da neće FED, već ECB, biti prvi koji će smanjiti cijenu novca 2024.

07. Studeni 2023.
piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI
  • Pale cijene energije, hrane, metala...
  • Hedge fondovi i drugi špekulanti imaju najmanja neto ulaganja u agri futurese u posljednje tri godine
  • Raste zabrinutost oko budućeg gospodarskog rasta
 
Cijene sirovina pale su u listopadu. Cijene energije pale su 1,8 posto, predvođene ugljenom (-12,5 posto) i naftom (-3,4 posto). U istom periodu cijene poljoprivrednih proizvoda pale su 1,5 posto. Cijene hrane pale su 1,7 posto, u čemu prednjače jestiva ulja (-4,9 posto) i žitarice (-1,8 posto), a pića i sirovine postupno su pojeftinili za 0,8 posto, odnosno 1,1 posto.
 
Cijene umjetnih gnojiva u tom su periodu porasle 2,7 posto. Cijene metala pale su 2,7 posto u listopadu, predvođene niklom (-6,9 posto), olovom (-5,3 posto) te bakrom i kositrom (-4,1 posto). Plemeniti metali pali su za 0,5 posto.
 
Tržište će ovaj tjedan pratiti bilo kakvo produženje pada američkog dolara, koji je u petak pao za dva posto u odnosu na najvišu vrijednost u srijedu, što je najniža razina u zadnjih sedam tjedana. U klimi veće sklonosti riziku, dolar ima tendenciju gubljenja svoje privlačnosti kao sigurnog utočišta. Kretanje dolara može imati veliki utjecaj na kretanje cijena burzovnih roba.  
 
Nakon agresivnog povećanja kamata u posljednjih godinu i pol dana, američka središnja banka FED, kao i britanska, ostavile su prošlog tjedna kamate nepromijenjene. S obzirom na to da inflacija u zemljama zapada postupno popušta, na tržištima je prevladala teza da je ciklus povećanja kamata završen.
 
Interesantno za spomenuti je da tržište vjeruje da neće FED već ECB biti prvi koji će smanjiti cijenu novca 2024. godine, diskontirajući kamatne stope za 25 baznih bodova već u travnju.
 
Paralelno, raste zabrinutost oko budućeg gospodarskog rasta. Tako je izvješće, objavljeno u petak, pokazalo da je zapošljavanje u SAD-u u listopadu posustalo, dok su plaće porasle slabije nego u rujnu, što najavljuje slabljenje potražnje.
 
Ništa bolja situacija nije ni u EU. Premda je stopa inflacije u padu, trenutno je najniža u zadnje dvije godine, loša je vijest što se gospodarstvo smanjuje u trećem kvartalu. Da ne ispadne da je samo na Zapadu loše, i kineski PMI za listopad iznosi 49,5 (a tržište je očekivalo brojku veću od 50), što je pad s 50,2 u rujnu.
 
Sve to dovodi u sumnju gospodarski oporavak Kine, budući da brojka ispod 50 označava gospodarsku kontrakciju, dok brojka iznad 50 označava rast. Prema posljednjem izvješću UN-a o trgovini i razvoju, globalno gospodarstvo sve više karakteriziraju niske investicije i niski rast, financijske špekulacije, pad realnih prihoda, rastuća socijalna nejednakost i sve veća dominacija velikih multinacionalnih kompanija.

Sukob Hamasa i Izraela zasad nije narušio opskrbu naftom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošlog tjedna, drugog zaredom, jer opskrba s Bliskog istoka nije narušena, a potražnja bi mogla pasti zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava. Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna pala 6,2 posto (na razinu ispod 85 $/bbl), ali na početku novog tjedna cijena je porasla i njome se trguje na razini iznad 86 $/bbl.
 
Na američkom tržištu poršlog tjedna barel nafte je pojeftinio 5,9 posto (na razinu od 80,5 $/bbl), ali na početku novog tjedna cijena je porasla i trenutno se njome trguje na razini blago ispod 82 $/bbl. Porast cijena na početku ovog tjedna je zbog toga što su  Saudijska Arabija i Rusija potvrdile da će nastaviti s dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine.
 
Premda zaoštren, sukob između palestinske organizacije Hamas i Izraela zasad nije narušio opskrbu naftom s Bliskog istoka. Ako se sukob proširi u toj regiji, opskrba naftom mogla bi biti narušena, no to zasad nije slučaj.
 
Osim rata, u fokusu tržišta prošloga je tjedna bila monetarna politika glavnih centralnih banaka. Obzirom da nema novih povećanja kamatnih stopa te da su izašli dodatni makroekonomski pokazatelji koji sugeriraju da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, posljedično cijena nafte je pala u strahu od pada potražnje.
 
Na početku novog tjedna, terminske cijene europskog prirodnog plina pale su za više od četiri posto na ispod 46 €/MWh, nakon pada od 4,9 posto prošlog tjedna, zbog neuobičajeno toplog vremena i gotovo punog kapaciteta popunjenosti skladišta plina. Osim toga, smanjena je zabrinutost u vezi s prekidima opskrbe plinom zbog sukoba Izraela i Hamasa.
 
Nadalje, očekuje se da će Zapadna Europa imati blaže vrijeme do sredine studenoga, smanjujući potražnju za grijanjem jer se očekuju više temperature u mnogim dijelovima kontinenta.
 
Što se tiče ponude, nastavljene su isporuke prirodnog plina iz Izraela u Egipat. Unatoč tome, egipatski uvoz plina ostaje relativno nizak, na 250 milijuna kubičnih stopa dnevno, za razliku od uobičajenih 800 milijuna. Izrael je privremeno zatvorio svoje podmorsko plinsko polje Tamar zbog sukoba u Gazi.

Hedge fondovi se klade na niže cijene agri roba

Ovaj tjedan fokus agri tržišta biti će uglavnom oko WASDE izvještaja u četvrtak, usred zabrinutosti da bi mogao biti posljednji za neko vrijeme zbog straha od zatvaranja vlade. Drugi ključni tržišni utjecaj dolazit će od vremenskih prilika, posebice u Brazilu, gdje su sjetve kukuruza i soje sve više ugrožene, te u zapadnoj Europi gdje stalna kiša ne samo da zaustavlja sjetvu, već i primjenu ostalih repromaterijala. Trenutno kod žitarica razliku će uglavnom činiti rat na Bliskom istoku, dok će kod uljarica glavni "market mover" biti vrijeme i logistika u Južnoj Americi.
 
Hedge fondovi i drugi špekulanti imaju najmanja neto ulaganja u agri futurese u posljednje tri godine. To znači da se fondovi klade na niže cijene na tržištima poput pšenice, kukuruza, uljane repice, soje i svinja. Vidjet ćemo hoće li novo makro raspoloženje i slabiji američki dolar potaknuti hedge fondove da ponovno ulažu u ova tržišta i poguraju cijene prema gore.

 

Svjetski indeks cijena hrane FAO-a pao je u listopadu za 0,7 bodova, zahvaljujući trendu pada cijena podindeksa žitarica, povrća i šećera, objavio je FAO u petak. FAO indeks cijena hrane (FFPI) iznosio je prosječno 120,6 bodova u listopadu, što je pad od 0,5 posto u odnosu na rujan i 10,9 posto niže nego prethodne godine. Indeks cijena žitarica u listopadu je u odnosu na rujan neznatno smanjen za 1 posto, a na godišnjoj razini za 17,9 posto.
 
Terminske cijene bakra porasle su iznad granice od 3,65 $/lbs, zbog predviđanja snažne potražnje i zabrinutosti oko niske ponude. Peking je izjavio da će proširiti svoj proračun za ovu godinu kako bi posudio dodatnih trilijun CNY za ulaganja u proizvodnju, povećanje kupovne aktivnosti za industrijske inpute i ograničavanje zabrinutosti zbog niske potražnje zbog sektora stambene izgradnje opterećenog dugovima.
 
U međuvremenu su novi podaci pokazali da su zalihe na Shanghai Futures Exchange i LME pale za gotovo 40 posto u tjednu koji je završio 27. listopada na 36,4 tisuće tona. Operativni problemi u južnoameričkim rudnicima također su pod pritiskom opskrbe u kratkom roku natjerali Souther Copper, Teck i Anglo American da smanje prognoze proizvodnje bakra za tekuću godinu.
image

Cijene burzovnih roba

foto
29. travanj 2024 21:20