Biznis i politika
StoryEditor

Cijena većine burzovnih roba u padu, tržište ne vjeruje procjenama o rastu potražnje za naftom

21. Studeni 2023.
foto Shutterstock
piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI
  • Globalna ekonomija u 2023. premašila je najoptimističnija očekivanja
  • Euro je porastao iznad granice od 1,09 dolara potpomognut širokim slabljenjem dolara uslijed očekivanja da je FED vjerojatno završio s povećanjem kamata
  • Kina i SAD su se složile da će utrostručiti kapacitete obnovljive energije na globalnoj razini do 2030.

 

Iza nas je još jedan, generalno bearish tjedan za burzovne robe. To je sad već nekoliko tjedana za redom u kojima cijene burzovnih roba uglavnom imaju trend pada. Vidjet ćemo hoće li se to u tjednu pred nama promijeniti.
 
Tržište će u novom tjednu biti usmjereno na vremensku prognozu u Brazilu, novog predsjednika Argentine i najave koje će dati nakon pobjede na izborima u nedjelju, potražnju u SAD-u i ovotjedni sastanak FED-a te na, za Amerikance vrlo važan Dan zahvalnosti, zbog kojeg će trgovina na burzama biti nešto manje aktivna jer će većina trgovaca i tradera uzeti produženi vikend.
 
Geopolitika će nastaviti igrati svoju ulogu na tržišta, s nastavkom sukoba u Ukrajini i Gazi. I to će zadržati makroekonomiju u igri nakon vikend-izvještaja da MMF "ozbiljno razmatra" moguće povećanje egipatskog programa zajma od tri milijarde dolara, zbog ekonomskih poteškoća izazvanih ratom Izraela i Hamasa.
 
Izbori u Argentini su konačni, pobjedio je ultraliberalni ekonomist Javier Milei, čiji je narativ dolarizirati gospodarstvo i stvoriti vrlo pro-izvozno gospodarstvo i, sve u svemu, očekuju se neke radikalne promjene u Argentini. Hoće li se to odraziti na aktivnost argentinskih poljoprivrednika na tržištu? Generalno, njegova pobjeda naginje bearish globalnom agri tržištu.
 
Prema američkom bankarskom divu, Goldman Sachsu, globalna ekonomija u 2023. premašila je najoptimističnija očekivanja: (i) tržište rada je bilo solidno, sa stopama nezaposlenosti koje su pale ispod razina prije pandemije; (ii) inflacija je smanjena u većini zemalja; (iii) središnje banke su postigle značajan napredak u vraćanju inflacije prema svojim ciljevima; (iv) rast BDP-a na putu je premašiti konsenzusne prognoze od prije godinu dana za jedan postotni bod na globalnoj razini i za dva postotna boda u SAD-u.
 
Istovremeno, Lazard Global Outlook 2024 Report nagovještava da se očekuje usporavanje globalnog rasta ove godine, ali je rizik od recesije nizak, očekuje se da će inflacija dosegnuti vrhunac 2023. godine, a potom postupno padati, američko gospodarstvo bi trebalo nastaviti rasti, očekuje se usporavanje kineskog gospodarstva, geopolitički rizici ostaju visoki, izbori u SAD-u 2024. unijet će dodatnu razinu neizvjesnosti u globalnu ekonomiju.

FED napravio prilično dobar posao

Prema zadnjim podacima, godišnja inflacija u SAD-u je na 3,2 posto, nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec. Dakle, ovo je bullish za dionice, bearish za dolar te daje optimizam tržištu da bi kamatne stope uskoro mogle pasti. Dionički indeks SP500 je narastao skoro osam posto samo ovaj mjesec! Tržište još uvijek nevoljko priznaje da su Powell i američki FED napravili prilično dobar posao, rastom kamata infalcija je stavljena pod kontrolu, a pritom je ipak izbjegnuta teška recesija.
 
Kada su glavne valute u pitanju, ponajprije odnos EUR/USD, još uvijek smo u rasponu kretanja od  1,06 do 1,12. Tek kada izađemo iz tih okvira trgovanja, imat ćemo jasnije kretanje. Trenutačno, euro je porastao iznad granice od 1,09 dolara prvi put od kraja kolovoza, potpomognut širokim slabljenjem dolara usred očekivanja da je FED vjerojatno završio svoje povećanje kamata.
 
U međuvremenu, podaci o eurozoni nedavno su potvrdili oštro usporavanje međugodišnje inflacije, dosegnuvši u listopadu najnižu razinu neviđenu u više od dvije godine. Tržišna očekivanja odražavaju predviđanje od više od 100 baznih bodova u smanjenju američkih kamatnih stopa sljedeće godine, zajedno s približno 100 baznih bodova u smanjenju stopa ECB-a do kraja 2024. To je u suprotnosti s nedavnim primjedbama predsjednice ECB-a Christine Lagarde, gdje je naznačila da bi kamate stope trebale ostati restriktivne nekoliko kvartala.
 
Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i četvrti tjedan zaredom, pri čemu su u jednom trenutku zaronile na najniže razine u četiri mjeseca, uslijed zabrinutosti tržišta oko slabe potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima. Pad cijena na tjednoj razini bio bi i veći da u petak nisu skočile oko četiri posto, što je uglavnom bila posljedica korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana.
 
Cijena nafte Brent je prošloga tjedna pala 1,05 posto. Novi tjedan pak započinjemo trgovinom u zelenom, na razini nešto ispod 82 $/bbl. Isti trend i na američkom tržištu nafte, gdje je na razini prošlog tjedna nafta WTI pala 1,65 posto. Kao i Brent, trgovina u novom tjednu u zelenom, oko 77 $/bbl. Tržište su pomalo iznenadili podaci o rastu zaliha u SAD-u u prethodnom tjednu za 3,6 milijuna barela, puno više nego što su analitičari očekivali.
 
Proizvodnja se pak zadržala na rekordnih 13,2 milijuna barela dnevno. Ovaj pad cijena sirove nafte u suprotnosti je s procjenama OPEC-a i IEA koje su prognozirale tijesnu opskrbu u zadnjem kvartalu i posljedično rast cijena.
 
Možemo zaključiti da cijene trenutno padaju unatoč naizgled povoljnom okruženju, jer tržište jednostavno ne vjeruje procjenama o rastu potražnje. Kako se zbog slabosti gospodarstava ne očekuje jačanje potražnje, cijene nafte u kratkom roku može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje od strane OPEC-a.
 
Terminske cijene prirodnog plina u Europi na početku novog tjedna na razini od oko 46 €/MWh. Malo nemira na početku tjedna na tržište unijela je vijest da su jemenski pobunjenici Huti rekli da su zarobili izraelski teretni brod u Crvenom moru. Vijest je dodatno potaknula zabrinutost zbog mogućih prekida u opskrbi zbog sukoba na Bliskom istoku.
 
Istodobno, ovog tjedna očekuje se dolazak hladnijeg vremena u sjeverozapadnu Europu, što bi moglo povećati potražnju za grijanjem. Međutim, skladišta plina su popunjena do vrha što stavlja pritisak na pad cijene. Prošlog su tjedna cijene prirodnog plina pale 3,3 posto, peti tjedan za redom i na putu su da završe i mjesec s padom cijene na niže.

Pšenica treba neke nove vijesti

Pšenica na burzama u SAD-u pala je značajno na tjednoj razini u SAD-u (CBOT Dec ugovor na početku novog tjedna ispod 5,5 $/bu), za pojedine ugovore dosegnuvši najniže vrijednosti. Tjedne prodaje su bile ispod tjednog tempa potrebnog da se dostigne procjena USDA-a, ocjene usjeva ostaju najbolje od 2019., cijena fizičke robe EU nastavila je kliziti prema dolje i jednostavno nije bilo iskre koja bi poteknula fondove da kupuju futurese.
 
BAGE je smanjio procjenu argentinskog uroda na 14,7 milijuna mt zbog mraza, s trenutnom žetvom na 20 posto dovršenom. U Australiji se očekuje žetva od oko 24,5 milijuna mt, dosta niže nego prošle sezone. MATIF Dec ugovori su pali na najnižu razinu u 23 mjeseca (na početku novog tjedna na razini od 225 €/t), unatoč kiši koja je odgodila sjetvu u Francuskoj (71 posto dovršeno u odnosu na prosjek od 89 posto).
 
Izvoz EU-a službeno zaostaje 20 posto za prošlom godinom, ali privatne procjene govore da je taj broj bliži pet posto. Ruske izvozne marže i dalje padaju, a izvoz usporava. Prerano je za procjenu utjecaja nove kontrole izvoza i ugovora o osiguranju na isporuke roba iz Ukrajine, ali tržište je pokazalo malo reakcije u petak kada je brod naletio na minu. Sve u svemu pšenica treba neke nove vijesti koje će pogurati tržište prema gore, u suprotnom ostajemo na ovim razinama.
 
I kukuruz je završio prošli tjedan u padu, nastavljajući trend pada unatoč podržavajućem izvozu iz SAD-a i trenutnim vremenskim prilikama u Južnoj Americi. Tjedne prodaje u SAD-u porasle su za 33 posto, dok je Brazil još uvijek previše vlažan na jugu i previše suh na sjeveru, što nastavlja odgađati sjetvu soje s odgovarajućim posljedicama za početak druge sjetve kukuruza (tzv. safrinhe).
 
U Argentini je BAGE već u svojim procjenama prebacio 200k ha s kukuruza na soju, ali je usjev za sada zadržao nepromijenjenim na 55 milijuna mt. Prva sjetva (25 posto od ukupnog uroda kukuruza) sada je završena, a stanje usjeva označeno kao dobro/odlično je povećano na 29 posto (vs 11 psoto prošle godine). MATIF je završio tjedan nepromijenjen, cijene francuskog kukuruza na FOB-u nastavljaju biti manje konkurentne od poljskog i ukrajinskog kukuruza.
 
Ukupan uvoz EU-a i dalje je oko 40 posto niži nego prošle godine. Trenutno se u Ukrajini utovaruju četiri panamax broda za Kinu. Generalno, premda zabrinutost za drugi usjev kukuruza u Brazilu raste, vrijeme u prosincu je ključno za prinose prvih usjeva u Brazilu i Argentini. Svjetske trgovinske tokove i dalje ometaju vremenske prilike i logistika.
 
Cijena soje je pala na tjednoj razini na burzi premda smo suočeni s vremenskim (ne)prilikama u Brazilu, kineskom kupovinom soje i rekordnom razinom prerade soje u studenom u SAD-u. Sačma je dosegla obližnje ugovorne maksimume i spread između bližih i kasnijih isporuka se dodatno obrnuto.
 
Sve veći popusti za odgođene pozicije govore o još uvijek punim nade očekivanjima oporavka/povećanja zaliha sačme u Argentini i SAD-u sredinom 2024. Vrijeme u Brazilu izaziva sve veću zabrinutost jer trgovci snižavaju svoje procjene proizvodnje zbog daljnjih odgoda sjetve usred stalnih vrućina i žege na sjeveru te prekomjerne kiše na jugu.
 
Očekivani oporavak uroda u Argentini u odnosu na prošlu godinu održava sveukupni južnoamerički urod na rekordnim razinama. Vrijeme je i dalje ključan faktor koji će odrediti sudbinu uroda soje Južne Amerike, a onda posljedično i kretanje cijene u mjesecima pred nama.
 
Kina i SAD složile su se da će utrostručiti kapacitete obnovljive energije na globalnoj razini do 2030. Trebat će nam puno više bakra i srebra!

 

 

 
27. travanj 2024 10:58