Biznis i politika
StoryEditor

CIjene nafte porasle prema 85 dolara, u fokusu ulagača američka monetarna politika

11. Travanj 2023.
Cijene nafte, nafta, svjetska tržišta, burzefoto Shutterstock

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, poduprte slabijim dolarom i procjenama ulagača da se američka središnja banka možda bliži završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 65 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,83 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 92 centa višoj cijeni, od 80,66 dolara.

Potporu cijenama pružio je danas slabiji dolar, koji jača kupovnu moć kupaca s ostalim valutama, potičući potražnju. Zelena novčanica oslabila je pod pod utjecajem procjena ulagača da se Fed bliži završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa. 

Kako bi bolje procijenili izglede za promjenu smjera američke monetarne politike, ulagači se okreću izvješću o inflaciji u ožujku, koje će biti objavljeno u srijedu.

- Uskoro će biti jasnije kakvi su kratkoročni izgledi za naftu. Ovog tjedna saznat ćemo hoće li američko gospodarstvo u recesiju ući korak po korak ili potonuti poput kamena - objašnjava Edward Moya iz OANDA-e.  

- Wall Street bi trebao steći jasan uvid u putanju gospodarstva nakon što dobije ključno izvješće o inflaciji - dodaje Moya.

Podaci iz Kine pokazali su da su cijene u ožujku porasle najslabije od rujna 2021. godine, što signalizira kontinuirano slabu potražnju u uvjetima neujednačenog gospodarskog oporavka.

- Inflacija je u Kini u ožujku bila slabija no što se očekivalo, što bi moglo potaknuti kinesku vladu da osigura dodatne poticaje za gospodarstvo - istaknula je Tina Teng iz CMC Marketsa.

- S većim brojem središnjih banaka koje su pauzirale u povećanju stopa, poput Reserve Bank of Australia ili Bank of Korea ... ojačalo je očekivanje da će Fed dodatno smanjiti politiku pooštravanja - dodala je Teng.

Potporu cijenama pružaju i nedavna najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od svibnja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno, povrh već dogovorena dva milijuna barela dnevno.

Ulagači istodobno očekuju snažniju potražnju u Francuskoj, nakon otvaranja rafinerije koja je bila zatvorena tjednima zbog prosvjeda protiv podizanja dobi za odlazak u mirovinu.

OPEC je odvojeno danas objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica porasla 33 centa, na 85,50 dolara.

27. travanj 2024 18:36