Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Poslali smo jasne poruke trgovcima da moraju voditi računa o građanima

03. Siječanj 2023.
Davor Filipovićfoto Rene Karaman

Hrvatska je službeno treći dan u eurozoni, a reakcije na novu valutu ne prestaju nego se naprotiv, zahuktavaju. Tako se u bespućima interneta mogu naći brojne priče o zaokruživanju cijena pa sada kave više nisu 12 kuna, odnosno 1,59 eura nego su dva eura, odnosno 15 kuna.

Osim građane, razljutilo je to i Vladu pa je jučer premijer Andrej Plenković sazvao hitan sastanak s ministrima i čelnicima Porezne uprave, Carinske uprave, ali i Državnog inspektorata pritom osuđujući neopravdano povećanje cijena zbog promjene valute.

Hitan je sastanak s predstavnicima trgovaca jutros sazvao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon kojeg je na konferenciji za medije iznio zaključke.

‒ Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Inflacija je 13,5 posto ‒ rekao je ministar govoreći da na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Filipović je nekoliko puta naglasio da neće dopustiti da trgovci konverziju iskoriste na račun građana pritom govoreći da je Vlada donijela svoj paket mjera, no da se s krizom svi trebaju nositi.

Nazivajući trgovačke lance svojim partnerima, ministar je izjavio da je Vlada ‘postupala u dobroj vjeri‘ te da nisu očekivali ovakve situacije.

Državni inspektorat na terenu

‒ Poslali smo im jasne poruke da moraju voditi računa o građanima ‒  rekao je Filipović dodajući da očekuje smanjenje cijena, a ne nastavak rasta.

Osvrnuo se ministar i na nedavnu situaciju s Petrolom rekavši da je Državni inspektorat na terenu, gdje će biti i narednih dana, a naglasio je i da je po pitanju zaokruživanja cijena sve moguće te da Vlada ima mehanizme za zaštitu vlastitih građana.

Sve je na stolu. Od crnih lista, do zamrzavanja proizvoda ‒ izjavio je ministar nadodajući da se nada da će današnji pregovori naići na plodno tlo.  

Ponovo je naglasio da je vlada intervenirala u cijenu energenata te je osigurala ‘hrvatski plin za hrvatske institucije‘ pa svi trebaju slijediti ovaj primjer i ponijeti teret krize. 

Predstavnici trgovaca, kako piše Hina, nakon sastanka nisu davali izjave, no uoči sastanka su rekli da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro nego su cijene uoči uvođenja eura rasle prvo zbog pandemije, a kasnije zbog rata u Ukrajini. 

03. svibanj 2024 12:36