Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska dodana na ‘sivu listu‘ nadzornika financijskog kriminala

11. Srpanj 2023.
pranje novca, financijski kriminal

Financial Action Task Force (FATF),  međunarodna organizacija za nadzor financijskog kriminala priopćila je prošli tjedan kako je Hrvatsku dodala na svoj takozvani ‘sivi popis‘ zemalja u kojima se pere novac, pa samo sada pod ‘pojačanim nadzorom‘.

Iako ni ova informacija nije bajna, još je gore kada se vidi da smo jedina zemlja, članica Unije, koja se nalazi na ovoj listi koja uključuje zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Paname ili Malija. Kako napominju iz FATF-e, popis dolazi kao odgovor na nedostatke zemalja u sprječavanju pranja novca.

Kada FATF stavi zemlju pod pojačani nadzor, to znači da se zemlja obvezala na provedbu Akcijskog plana za brzo rješavanje identificiranih strateških nedostataka unutar dogovorenih rokova - stoji u priopćenju nadzornog tijela na svojoj web stranici.

Uz Hrvatsku, nove zemlje na popisu su Kamerun i Vijetnam.

FATF-a, međuvladina organizacija koja podupire borbu protiv pranja novca i ‘financiranja terorizma‘ postavljanjem globalnih standarda i provjerom poštuju li zemlje te standarde.

Raja Kumar, predsjedavajući organizacije, rekao je novinarima da se Hrvatska obvezala na akcijski plan za poboljšanje svoje usklađenosti te je pozvao Hrvatsku da taj plan provede ‘što je prije moguće‘.

Hrvatski akcijski plan, među ostalim, uključuje ‘procjenu rizika povezanih sa zlouporabom pravnih osoba i pravnih poslova te korištenjem gotovine u sektoru nekretnina‘, navodi se u priopćenju nadzornog tijela.

Odgovor Ministarstva

Iz Ministarstva financija kažu kako dodatni nadzor FATF-a ne znači da je Hrvatska visokorizična zemlja za pranje novca ili financiranja terorizma te da će nadležna tijela ispunit sve planirane mjere kako bi se nastavio započeti proces jačanja mehanizama sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Pojasnili su i o kojem mehanizmu je riječ, što je Hrvatska ispunila u pogledu sprječavanja pranja novca te izdvojiti mjere koje će nadležna tijela i Vlada u narednom razdoblju poduzeti, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

-Vezano uz medijske napise o ocjenama FATF-a (globalne organizacije za praćenje usklađenosti sa međunarodnim standardima na području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma) u pogledu Hrvatske, dužni smo reagirati i pojasniti o kojem mehanizmu je riječ, što je Hrvatska ispunila u pogledu sprječavanja pranja novca te izdvojiti mjere koje će nadležna tijela i Vlada u narednom razdoblju poduzeti.

Prije svega, Hrvatska je u posljednjih 15 mjeseci uspješno ispunila 2/3 mjera (44 od ukupno 61 mjere) proizašlih iz izvješća Odbora Vijeća Europe MONEYVAL-a, odnosno ostvaren je napredak na mnogim područjima sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma: visoka politička podrška jačanju sustava; nadzorne i preventivne aktivnosti; financijsko-obavještajna analitika; kazneni progon pranja novca i financiranja terorizma; osiguranje oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i sprječavanje zloupotrebe pravnih osoba za pranje novca i financiranje terorizma.

Ovaj tjedan je u Parizu održana plenarna sjednica FATF-a na kojoj je usvojen Akcijski plan o preostalim mjerama koje Hrvatska treba ispuniti na području daljnjeg jačanja sustava sprječavanja pranja novca. FATF je objavio izjavu kojom je identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu za sprječavanje pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije.

Stavljanje pod dodatni nadzor, tzv. sivu listu, ne znači da je Hrvatska postala visokorizična zemlja, već se Hrvatska obvezuje time FATF-u da će aktivno surađivati i brzo provesti pojedine mjere unutar dogovorenih vremenskih okvira. Da su očekivanja za Hrvatsku pozitivna bilo je vidljivo i na raspravi na plenarnoj sjednici, gdje je konstatiran napredak u brojnim područjima od strane stručnjaka FATF-a i predstavnika zemalja i institucija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dovršava prijedlog Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, a koji će se uskoro naći  na sjednici Vlade i biti upućen u daljnju proceduru. To je važan korak u ispunjavanju preostalih mjera u okviru Akcijskog plana, kojim će Hrvatska dodatno osnažiti mehanizme za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Preostale mjere koje će Republika Hrvatska ispuniti u narednih 15 mjeseci, odnose se na 7 područja: dovršetak Nacionalne procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma, povećanje broja zaposlenika u Uredu za sprječavanje pranja novca, nastavak poboljšavanje kaznenog progona pranja novca i primjene mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sustavno otkrivanje i istraživanje financiranja terorizma, uspostava učinkovitog sustava za provedbu međunarodnih mjera ograničavanja, te aktivnosti na području sprječavanje zlouporabe neprofitnih organizacija za financiranje terorizma.

Hrvatska ima učinkovit sustav u mnogim područjima, te se pred FATF-om obvezala na najvišoj političkoj razini na nastavak unaprjeđivanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u čemu ima punu podršku Europske Komisije, MONEYVAL -a i FATF-a – zaključuju iz Ministarstva.

 

 

 

28. travanj 2024 20:30