Biznis i politika
StoryEditor

Promet u maloprodaji: U EU stagnacija, u Hrvatskoj rast od gotovo 10 posto

05. Travanj 2024.
foto Ratko Mavar

Hrvatska je u veljači zabilježila najveći rast prometa u maloprodaji u EU dok je europski prosjek zakočila slabija prodaja u trgovinama hrane i na benzinskim postajama, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je promet u maloprodaji u veljači smanjen za 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, tek nešto blaže nego u siječnju. U EU gotovo je stagnirao, nakon 0,6-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu, prema revidiranom podatku.

Mjesečna usporedba pokazuje 0,5-postotni pad prometa u eurozoni, a blizu je i EU s 0,4-postotnim padom prometa u odnosu na siječanj kada je na oba područja više-manje stagnirao.

Smanjena kupnja hrane

Najviše je na godišnjoj razini u eurozoni smanjen promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. U EU najveći pad prometa bilježile su benzinske postaje, za 1,5 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Mjesečna usporedba pokazuje pak najveći pad prodaje goriva, za 1,4 posto u eurozoni i za 0,9 posto u EU.

Europljani su ponovo smanjili i kupnju hrane, pića i duhanskih proizvoda, koja se na razini eurozone smanjila za 0,4 posto u odnosu na siječanj, a u EU za 0,5 posto. Na početku godine promet u trgovinama hrane u eurozoni bio je stagnirao, a u EU bio je porastao za 0,3 posto.

Skok u Hrvatskoj

Hrvatska je u veljači prednjačila najvećim rastom prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, za 9,2 posto. U siječnju bio je porastao za 7,9 posto. Slijede Rumunjska i Luksemburg gdje je porastao za 8,7 odnosno za 6,9 posto.

Najviše je pak na godišnjoj razini pao promet u Belgiji i Sloveniji, za 6,8 odnosno 5,6 posto.    Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Na mjesečnoj razini najviše je u veljači porastao promet u Poljskoj, 1,4 posto. Slijedi Hrvatska s rastom prometa u maloprodaji u veljači za 1,2 posto u odnosu na siječanj kada je bio porastao za 0,7 posto.

U skupini je i Estonija s rastom prometa za 1,0 posto u odnosu na početak godine. Najveći pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su pak u veljači Njemačka i Belgija, za 1,3 odnosno za 1,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

27. travanj 2024 11:48