Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Robna razmjena u prvom kvartalu ove godine na BDP djeluje pozitivnije nego što se očekivalo

13. Svibanj 2023.

Podaci za međunarodnu robnu razmjenu za ožujak pokazuju optimističnija kretanja potkraj prvog kvartala ove godine, smatra HUP-ov glavni ekonomist Hrvoje Stojić.

Kako navodi u HUP-ovom Fokusu tjedna, pored očiglednog utjecaja visoke inflacije, ubrzanje rasta robnog izvoza od 20,9 posto godišnje odražava snažan oporavak isporuka naftnih derivata, kontinuirano snažne proizvodnje izvozno-orijentiranih kapitalnih dobara (opreme i postrojenja, motornih vozila) te farmaceutskih pripravaka.

Brzi rast zaliha izvozno-orijentirane proizvodnje u kombinaciji s oporavkom poslovne klime kod glavnih trgovinskih partnera, odnosno Njemačke i Italije, upućuje na stabilizaciju u lancima dobave te određeni optimizam oko inozemne potražnje. Stojić također tvrdi da daljnja integracija u globalne lance vrijednosti po ulasku u euro područje doprinosi kontra-cikličkom kretanju izvoza.

– S druge strane, pad robnog uvoza od 3,1 posto godišnje je posljedica visoke baze, pada cijena energenata, ali i usporavanja uvozne potražnje gledano kroz realnu stagnaciju trgovine na malo. Kako bilo, zahvaljujući otprilike dvostruko snažnijem rastu robnog izvoza u prvom kvartalu (+13,2 posto) u odnosu na uvoz (+7,4 posto), neto razmjena s inozemstvom u prvom kvartalu ove godine na rast BDP-a djeluje pozitivnije nego se ranije očekivalo – piše Stojić.

To je rezultat očigledno povoljnijih prilika u okruženju s obzirom na to da su, smatra, blaga zima, visoke razine skladištenja plina te značajne uštede u efikasnosti potrošnje energenata otklonile potrebu snažnije racionalizacije potrošnje energenata u mjeri u kojoj ona ima značajan negativan utjecaj na industriju te općenito ekonomsku aktivnost u euro području.

S obzirom pak na ubrzanje pada industrijske proizvodnje u prvom kvartalu (-1,7 posto godišnje), stagnaciju trgovine na malo nakon malog rasta u zadnjem kvartalu lani te očekivani sporiji rast investicija, zbog donedavne neizvjesnosti u pogledu inozemne potražnje te kretanja cijena energenata, u prvom kvartalu 2023. godine očekuje se rast BDP-a do 2,5 posto, što je usporavanje rasta u odnosu na 4,0 posto zabilježenih u posljednjem kvartalu 2022. godine. Usporio je uvoz što je posljedica i pada cijene energenata. 

04. svibanj 2024 12:23