Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u eurozoni mogla bi se spustiti brže od očekivanog

26. Siječanj 2024.

Inflacija u eurozoni bi se ove godine mogla spustiti brže od očekivanog jer će gospodarski rast ostati slabašan, piše Reuters, što pojačava vjerovanja za rani početak smanjenja kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB).

ECB je ovog tjedna zadržala kamatne stope nepromijenjenima, a njeni čelnici inzistiraju da je čak i rasprava o smanjenju kamata preuranjena jer pritisci na cijene još nisu u potpunosti ugašeni. Ipak, novi podaci pokazuju da se inflacija brzo hladi, a rast kreditiranja je iznimno nizak nakon vrlo slabe 2023. godine.

Ključna anketa ECB-a sada pokazuje inflaciju od 2,4 posto ove godine što je pad u odnosu na 2,7 posto koliko je iznosila prije tri mjeseca i koliko su projicirali dužnosnici ECB-a.

Sljedeće bi godine rast cijena mogao u prosjeku iznositi 2,0 posto, točno onoliko koliko cilja središnja banka.

– Što idemo dalje u 2024. to su veće šanse za smanjenje stope – rekao je član Upravnog vijeća ECB-a Gediminas Šimkus koji je napomenuo da je povećanje eksponencijalno, a ne linearno govoreći pritom i da je smanjenje u ovoj godini sigurno, čak i ako ne krene u ožujku kako mnogi očekuju.

Ovo smanjenje inflacijskih izgleda bilo je u skladu s nalazima zasebnog istraživanja ECB-a te se podudara sa stajalištima mnogih ekonomista.

– Rast prodajnih cijena ostao je umjeren u četvrtom tromjesečju prošle godine s očekivanim daljnjim smanjenjem u kratkom roku – izvijestio je ECB.

Mnogi ekonomisti tvrde da je ECB pretjerano pesimističan u pogledu inflacije jer slab rast, umjerene cijene roba, niži rast plaća od očekivanog i utjecaj prošlih povećanja kamatnih stopa ukazuju na to da će se rast cijena vratiti na cilj ECB-a od dva posto prije njegove projekcije za 2025. godinu.

I uistinu, anketa prognozera predviđa slabašan gospodarski rast ove godine, a predviđa se rast BDP-a od 0,6 posto u 2024. što je manje od prethodne prognoze od 0,9 posto. U 2025. vide rast od 1,3 posto, a svježi podaci o zajmovima također su bili u skladu s cjelokupnom slikom niskog rasta.

Kreditiranje poduzeća povećalo se za samo 0,4 posto u prosincu, dok je rast kreditiranja stanovništva usporio s 0,5 posto na 0,3 posto. Iako ove brojke ukazuju na slabu aktivnost, mjesečni je volumen kreditiranja bio najveći u više od godinu dana.

Ipak, istraživanje poduzeća koje je ECB objavio ukazalo je na nastavak gospodarske stagnacije.

– Podaci su prikazali uglavnom nepromijenjenu sliku aktivnosti koja stagnira ili se blago smanjuje u četvrtom tromjesečju 2023., s malim ili nikakvim očekivanim porastom u prvom tromjesečju 2024. – poručili su iz ECB-a dodajući da anketa predviđa rast cijena od 2,0 posto što je pad u odnosu na prethodno prognoziranih 2,1 posto.

27. travanj 2024 23:07