Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u eurozoni u lipnju porasla više nego što se očekivalo

19. Srpanj 2023.
inflacija, eurozona, euro, EU, europodručjefoto Shutterstock

Temeljna inflacija u eurozoni, ključan pokazatelj kretanja cijena Europske središnje banke, ubrzala je u lipnju više nego što je bilo očekivano, što upućuje na to da će ESB na sjednicama planiranima za idući tjedan (26. i 27. srpnja) ponovno podići kamatne stope, prenosi Bloomberg.

Prema podacima Eurostata, potrošačke cijene, bez volatilnih kategorija poput hrane i energije, porasle su 5,5 posto u lipnju u odnosu na lipanj prošle godine. No očekivalo se da će porasti 5,4 posto, s 5,3 posto u svibnju.

Ipak, najniža je to razina inflacije otkako je Rusija napala Ukrajinu. Također, inflacija u eurozoni se prepolovila u odnosu na listopad 2022., kada je iznosila 10,6 posto.

Maeva Cousing, ekonomistkinja eurozone, komentirala je za Bloomberg da ovi podaci o inflaciji u lipnju ukazuju na napetost u vezi daljnjeg povećanja kamatnih stopa u eurozoni.

– Očekujemo da će temeljna inflacija tijekom ljeta biti središte rasprave i potaknuti ESB da zadnji put poveća kamatne stope u rujnu, na krajnju razinu od 4 posto – rekla je Cousin.

Član Upravnog vijeća Europske središnje banke Klaas Knot rekao je da je monetarno pooštravanje nakon sastanka sljedećeg tjedna ‘sve samo ne zajamčeno‘, sugerirajući da bi dužnosnici uskoro mogli pauzirati svoja povećanja kamatnih stopa.

Ostali članovi Upravnog vijeća ESB-a, kako se neslužbeno doznaje, najvećim izazovom smatraju komunikaciju o tome što će se dogoditi nakon sastanaka idući tjedan. Hoće li ESB nastaviti s povećanjem kamatnih stopa u srpnju, pa nakon toga i rujnu, što brojni stručnjaci i ekonomisti predviđaju, ovisit će o postojećim podacima o kretanju inflacije te onima koji će biti prikupljeni tijekom ljeta.

Joachim Nagel, član Upravnog vijeća ESB-a i predsjednik njemačke Bundesbanke, opisao je trenutnu inflaciju u eurozoni kao ‘vrlo tešku‘ i ‘opasnu zvijer‘.

– Za više-manje sve razvijene zemlje, temeljna inflacija ne pada kao što je možda padala u prijašnjim ciklusima – rekao je Nagel.

Iako je kreditiranje u Europi, zahvaljujući rastu kamatnih stopa, značajno usporilo u proteklih godinu dana, posljedice povećanih kamatnih stopa na poduzeća i kućanstva tek se sada počinju nazirati.

– Ovaj puta možda moramo biti malo strpljiviji. Tempo prijenosa možda nije tako brz kao što je bio u prošlosti – zaključio je Nagel.

29. travanj 2024 16:03