Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u listopadu usporila na 5,8 posto

31. Listopad 2023.
foto Shutterstock
Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u listopadu na 5,8 posto na godišnjoj razini, objavio je u utorak DZS, što predstavlja najnižu stopu inflacije od lanjskog siječnja.
 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u listopadu stopa inflacije iznosila 5,8 posto u odnosu na listopad 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest rujan ove godine, bila viša za 0,4 posto.
 
To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u rujnu inflacija iznosila 6,7 posto. Stopa od 5,8 posto najniža je stopa inflacije od siječnja prošle godine, kada je iznosila 5,7 posto.
 
Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 8,1 posto, za usluge 7,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 5,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,2 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.
 
Na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan 2023., cijene u komponentama industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 2,4 posto, a usluga za 0,4 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,1 posto, a hrane, pića i duhana za 0,5 posto.
 
DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u listopadu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. studenog.
24. travanj 2024 11:40