Biznis i politika
StoryEditor

Ivan Žužul: Ne bi bilo dobro da Zakon o lobiranju služi kao nekakav lov na vještice

14. Ožujak 2024.

Zakon o lobiranju među posljednjim je dokumentima koji se izglasavaju u ovome sazivu Sabora. O tome što će donijeti društvu, lobistima i lobiranju, koje se dosad najčešće povezivalo s korupcijom, razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog društva lobista Ivanom Žužulom, suvlasnikom i direktorom ZBT Consultinga, koji radije spominje poslovne referencije od obiteljskih iako je njegov stric Miomir Žužul jedan od najjačih hrvatskih međunarodnih lobista.

U HDL-u je samo 47 članova, a šezdesetak lobista iz Hrvatske registrirano je u tijelima EU-a, što upućuje na znatno više lobista u odnosu na ​broj HDL-ovih članova. Prema procjenama, lobiranjem se u Hrvatskoj, službeno ili ‘ispod žita‘, bavi i više od tisuću ljudi. Mnogi od njih trebali bi ući u novi zakonski okvir. O tome govori i naš sugovornik u intervjuu iz kojeg ovdje donosimo izvode, a cijeli je objavljen u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera:

– Zakon o lobiranju snažna je poruka i da se jasno raščisti i makne stigma s industrije te da se pojam ‘lobiranje‘ uvede u zakon i prestane upotrebljavati u negativnom kontekstu. Prema istraživanjima, riječ ‘lobiranje‘, nažalost, u devedeset je posto slučajeva korištena pogrešno, s negativnom konotacijom, što je loše za samu industriju, a i, na kraju krajeva, ako gledate u širem kontekstu, za način donošenja javnih politika.

Registar lobista možda je i ključni dio Zakona, ali bilo je dosta primjedaba s više strana da je preusko postavljen u kontekstu raščišćavanja svih nedoumica i asocijacija o korupciji.

– Društvo lobista upozoravalo je da bi bilo bolje da se Registar lobista nazove Registar transparentnosti kako bi se obuhvatile sve osobe koje lobiraju, a da nisu nužno profesionalni lobisti, kako bi imali potrebu registrirati se. U širem smislu, takav registar obuhvatio bi sve one koji svoj i tuđi interes zagovaraju pred donositeljima odluka, bez obzira na to nazivaju li se lobistima ili to rade u različitim tržišnim oblicima.

Na primjer?

– Imate lobističke kuće, agencije za odnose s javnošću, odvjetničke urede, poslovne udruge i poduzeća, pa čak i sportske saveze, koji su ipak obuhvaćeni Zakonom… Tu su čak i sindikati i HUP iako oni imaju drukčiju poziciju u sklopu socijalnog dijaloga i partnerstva. Međutim, neupitno je da bi svaki oblik zagovaranja trebao biti transparentno iskazan. U tom smislu, možda se neki neće prepoznati u nazivu Registar lobista. Što se tiče sadržaja, Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. listopada, a dva mjeseca poslije trebala bi početi izrada pravilnika koji će detaljno definirati sadržaj i postupke Registra.

A tko je lobist – onaj tko zagovara svoj ili klijentov interes?

– Lobisti dolaze u različitim modelima i formama. U profesionalnom smislu postoje interni lobisti, koji su zaposleni u tvrtkama i aktivno analiziraju javne politike, kreiraju pozicije i stajališta prema tim javnim politikama te osmišljavaju i provode lobističke kampanje kako bi adresirali i istaknuli svoja stajališta i očekivali promjene. Drugi je oblik konzultantski, kad isti pojedinci, kompanije i udruge u zajedničkoj suradnji sa svojim lobističkim znanjima kroz proces lobiranja vode svoje klijente. Treći je oblik lobiranje s pomoću poslovnih udruga u kojem se zajednički iznose stajališta i očekivanja te s više mišića nastupa prema donositeljima odluka. Osim nabrojenih, imate sve ostale oblike koji će također biti razmjerno vidljivi i prepoznatljivi u podacima koje ćemo dobiti u Registru. Dakle, lobisti nisu samo konzultanti i ne bi bilo nikako dobro da ovaj zakon bude usmjeren samo na njih i da služi kao nekakav lov na vještice. Profesionalni lobisti žele biti registrirani. Nije zabilježen nijedan skandal s lobistima iz Europskog registra transparentnosti. Ključno je usredotočiti se na one koji se ne smatraju lobistima ili ne poznaju osnovna načela industrije, zbog čega se odbijaju registrirati.

Kompletan intervju možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

28. travanj 2024 10:01