Biznis i politika
StoryEditor

Jan de Jong pokrenuo proces uvođenja viza za digitalne nomade u BiH

28. Lipanj 2023.
Jan de Jong i Borjana Krišto

Predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u utorak Sarajevu s predsjednikom Udruge digitalnih nomada Republike Hrvatske i poduzetnikom Janom de Jongom o potencijalima digitalnog nomadstva te mogućnošću uvođenja viza za digitalne nomade po uzoru na Hrvatsku.

De Jong je upoznao predsjedateljicu Krišto s konceptom digitalnog nomadstva i potencijalu koji on može donijeti gospodarstvu Bosne i Hercegovine kroz potrošnju, produljenje turističke sezone, prijenos znanja i vještina, globalnu povezanost i potencijalne investicije te joj je prenio svoja iskustva u Hrvatskoj, gdje je taj koncept polučio uspjeh zahvaljujući konstruktivnoj suradnji s Vladom RH.

Predsjedateljica Krišto je ocijenila kako se radi o interesantnom konceptu u globalnom, mobilnom gospodarstvu kojim bi se značajno obogatilo domaće tržište rada te uvela nova znanja i tehnologije u Bosnu i Hercegovinu. Iskazala je interes za implementaciju koncepta digitalnog nomadstva, naglasivši da se u procesu uvođenja tzv. viza za digitalne nomade moraju poštovati ustavne i političke specifičnosti Bosne i Hercegovine, kako bi se polučili uspjeh i korist kako za digitalne goste tako i za lokalne zajednice.

Krišto je ujedno najavila izmjene i dopune Zakona o strancima u BiH s ciljem reguliranja boravka i statusa digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

26. travanj 2024 00:00