Biznis i politika
StoryEditor

Mađarski Indotek još nije dobio odobrenje iz SAD-a i UK-a za ulazak u Fortenovu

26. Kolovoz 2022.
Damir Spudićfoto Lider Media

Prošlog je tjedna u Amsterdamu održana skupština imatelja depozitarnih potvrda (prevedeno: suvlasnika) Fortenove na kojoj, međutim, nisu donesene nikakve odluke s obzirom na to da na njoj, jednako kao i na onoj prethodno održanoj, nije bilo kvoruma. Kvorum za glasanje o predloženim odlukama, naime, u ovom trenutku jednostavno nije moguće okupiti jer 43 posto vlasništva u Fortenovi još visi u zrakopraznom prostoru između ruskog Sberbanka i mađarsko-američkog fonda Indoteka.

Podsjetimo, nakon što je Sberbank obuhvaćen sankcijama Rusiji, na brzinu je početkom travnja ove godine s Indotekom potpisao ugovor o namjeri kupoprodaje svog udjela u Fortenovi. Već je tada​ naglašeno da za zaključenje te transakcije treba osigurati rješenja mjerodavnih regulativnih tijela na više tržišta.

Kako neslužbeno doznajemo, proces je zapeo na odobrenjima regulatora iz SAD-a i Ujedinjenoga Kraljevstva, koji u tom procesu sudjeluju zato što je Sberbank pod međunarodnim sankcijama. Kako piše Večernji list, pozivajući se na mađarske izvore, Indotek je blizu dobivanja regulatornog odobrenja od Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče domaćeg regulatora, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, potvrđeno nam je da na njihovu adresu prijava namjere koncentracije Indoteka i Fortenove nije ni stigla.

Alternativna rješenja

Što se događa na relaciji Sberbank – Indotek, pitali smo Damira Spudića, zamjenika predsjednika Upravnog odbora Fortenove.

– Budući da nismo dio tog procesa, nemamo informacije o trenutačnoj situaciji u prodajnom procesu između Sberbanka i Indoteka. No taj proces zbog regulativnih okolnosti traje već mjesecima. S druge strane, kompanija mora imati spremna i alternativna rješenja vlasničke situacije kako eventualne promijenjene okolnosti ne bi ugrozile stabilnost njezina poslovanja – kaže Spudić.

Alternativna rješenja, kako tvrdi N1, odnose se na odobrenje nekoj od kompanija iz sastava Fortenova grupe da isplati Sberbank. Prema našim informacijama, u igri je nekoliko scenarija o kojima će se odlučivati na skupštini suvlasnika Fortenove koja će vjerojatno biti održana sredinom rujna, a na kojoj će, s obzirom na to da će to biti treći pokušaj, letvica za kvorum biti postavljena niže od onoga za prethodne dvije skupštine. 

02. svibanj 2024 17:39