Biznis i politika
StoryEditor

Musk: Kineski proizvođači automobila će uništiti većinu automobilskih kompanija u svijetu

25. Siječanj 2024.
Elon Musk, Tesla, Space x

Vlasnik Tesle, Elon Musk upozorio je kako će rast prodaje automobila biti osjetno manji u 2024. godini kada su isporuke automobila porasle za 38 posto. Nakon Muskovog upozorenja, dionice proizvođača električnih automobila su pale za 8 posto. No, Musk se nije zaustavio sam na ovom upozorenju. Također je dodao kako će kineski konkurenti ‘uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu‘ osim ako se ne postave trgovinske barijere.

Tesla je inače u prošloj godini nekoliko puta snižavala cijene svojih modela u pokušaju da održi potražnju na zadovoljavajućim razinama. Ti potezi su se pokazali kao dobri jer su pomogli tvrtki da proda rekordnih 1,8 milijuna automobila u 2023. godini, što je gotovo 40 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Međutim, prihodi su rasli usporenim tempom s naglim usporavanjem krajem godine. U svom tromjesečnom ažuriranju za investitore, Tesla je rekla da ne očekuje novi veliki val širenja dok ne lansira novi model. Također, tvrtka je raspravljala o planovima za kompaktni automobil koji bi bio jeftiniji od trenutnog modela Y, čija cijena u Ujedinjenom Kraljevstvu počinje oko 45.000 funti,  a u Hrvatskoj za nešto više od 48 tisuća eura.

- Naša tvrtka trenutno je između dva velika vala rasta: prvi je započeo globalnom ekspanzijom platforme Model 3/Y, a sljedeći će, vjerujemo, biti pokrenut globalnom ekspanzijom platforme vozila sljedeće generacije - stoji u priopćenju kompanije.

Muskov poziv na trgovinske barijere na sve konkurentnijem tržištu uslijedio je nakon što je kineski BYD prestigao Teslu kao svjetski najprodavaniji proizvođač električnih automobila u posljednja tri mjeseca 2023. Upozorenje o usporavanju prodaje također je stiglo usred širih znakova slabosti na tržištu električnih vozila, nakon nekoliko godina snažnog rasta. U Ujedinjenom Kraljevstvu prodaja električnih vozila porasla je prošle godine, ali nije uspjela napraviti prodor u odnosu na tradicionalne automobile kao dio ukupne prodaje. Također, prema dostupnim podacima industrijskog analitičara Jato Dynamicsa, Tesla Model Y najprodavaniji je automobil u Europi u 2023. godini.

U Kini, najvećem tržištu za takve automobile, proizvođači su snizili cijene jer gospodarstvo usporava, dok je u Europi prodaja električnih automobila na baterije oštro pala prošlog mjeseca, pavši gotovo 17 posto u usporedbi s prosincem 2022., prema Europskom udruženju proizvođača automobila.

Smanjenje proizvodnje ‘električara‘

U SAD-u, velike automobilske tvrtke, uključujući Ford i General Motors, rekle su da smanjuju proizvodnju električnih vozila. Oko 1,1 milijun baterijskih električnih automobila prodano je u zemlji prošle godine, što je gotovo 50 posto više u odnosu na 2022. i više nego dvostruko u 2021., prema vladi. Iz Tesle su pak rekli da je u posljednja tri mjeseca 2023. prihod iznosio 25,1 milijardu dolara što je povećanje od samo 3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. dok je  i dobit niža nego što su mnogi analitičari očekivali.

24. travanj 2024 22:40