Biznis i politika
StoryEditor

Na početku tjedna europske burze blago porasle, azijske pale; dolar stagnira

15. Travanj 2024.

Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak ujutro porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate razvoj situacije na Bliskom istoku. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,40 posto, na 7.965 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 18.026 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 8.050 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, izgubivši dobitke od prošloga tjedna. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo oko 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, porasle više od 1 posto. Snažan rast cijena dionica u Šangaju zahvaljuje se novim pravilima koje su kineske tržišne vlasti uvele radi povećanja sigurnosti investitora.

Ostale burze, pak, prate pad Wall Streeta od petka, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih američkih banaka. Uz to, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer je sve jasnije da će zbog povišene inflacije u SAD-u tamošnja središnja banka zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Ulagači ne žele riskirati i zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju. Većina dronova je uništena, a štete su malene. Daljnja eskalacija sukoba se zasad ne očekuje, s obzirom da je Teheran poručio: ‘Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom‘.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira blizu najviših razina u pet mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106 bodova, kao i u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 153,25 na 153,70 jena, novu najvišu razina u 34 godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0650 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0645 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno blago pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule oko 1 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,23 posto, na 90,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,32 posto, na 85,40 dolara.

26. travanj 2024 11:35