Biznis i politika
StoryEditor

Najveći svjetski proizvođač čipova ulaže 3,5 milijardi eura u izgradnju prve tvornice u Europi

08. Kolovoz 2023.
TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Najveći svjetski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) priopćio je da je njegova uprava odobrila investiciju od 3,5 milijardi eura za izgradnju prve TSMC-ove europske tvornice u njemačkom Dresdenu.

TSMC još od 2021. pregovora s njemačkom pokrajinom Saskom o izgradnji proizvodnog pogona u Dresdenu.

Tvornica, koja će biti treća TSMC-ova izvan tradicionalnih proizvodnih baza Tajvana i Kine, ključna je za ambicije Berlina da potakne domaću industriju poluvodiča koja će biti potrebna njegovoj automobilskoj industriji kako bi ostala globalno konkurentna.

TSMC je nakon sastanka odbora priopćio da je odobrio ulaganje do 3,5 milijardi eura u podružnicu European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), u kojoj će posjedovati 70 posto, a pružat će uslugu lijevanja.

Njemački proizvođač auto-dijelova Bosch i proizvođač poluvodiča Infineon, i nizozemski NXP, posjedovat će svaki po 10 posto tvornice, koja će imati mjesečni kapacitet od 40.000 štampanih pločica od 300 milimetara. Pogon bi trebao biti otvoren 2027. godine.

Europska unija odobrila je EU Chips Act, plan subvencija od 43 milijarde eura za udvostručenje kapaciteta za proizvodnju čipova do 2030., u pokušaju da uhvati korak s Azijom i SAD-om.

Njemačka će uložiti do pet milijardi eura u tvornicu u Dresdenu, rekli su njemački dužnosnici.

- U Njemačkoj će postojati pravi ekosustav za proizvodnju poluvodiča. Generirat će se narudžbe za cijeli sektor – proizvođače strojeva, optike i za kvalificirane radnike -  rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Regionalni dužnosnik rekao je da će pokrajina Saska uložiti u obuku i infrastrukturu kako bi podržala najveću pojedinačnu investiciju u povijesti države, iako se Njemačka suočava s velikim nedostatkom radnika te bi se zapošljavanje osoblja moglo pokazati izazovnim.

- S ovim TSMC-ovim ulaganjem, još jedan svjetski igrač u sektoru proizvodnje poluvodiča dolazi u Njemačku. To pokazuje da je Njemačka atraktivna i kompetitivna lokacija - dodao je Habeck.

TSMC ulaže i 40 milijardi dolara u novu tvornicu u zapadnoj američkoj saveznoj državi Arizoni, podupirući američke planove za veću domaću proizvodnje poluvodiča, a također u sklopu zajedničkog ulaganja upravlja japanskom tvornicom sa Sonyjem.

Tajvanska kompanija je priopćila da je također odobrila kapitalno ulaganje ne veće od 4,5 milijarde dolara za tvornicu u Arizoni kao dio ukupne investicije od 40 milijardi dolara.

29. travanj 2024 09:42