Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka ekonomija već pet godina stagnira. Kada možemo očekivati oporavak?

16. Ožujak 2024.

Nakon ponovljenog pada ekonomskih aktivnosti na prijelazu iz prošle u ovu godinu, oporavak njemačkog gospodarstva mogao bi započeti u drugoj polovini godine, zahvaljujući očekivanom smanjenju kamatnih stopa te progresivnom padu cijena energenata, navodi Hrvatska udruga poslodavaca u ovotjednoj analizi.

Štoviše, na pomolu je oporavak u prerađivačkoj industriji na globalnoj razini, a i pokazatelji aktivnosti u sektoru odnedavno signaliziraju rast nakon gotovo jednoipolgodišnje kontrakcije. Zahvaljujući snažnom padu cijena energenata u mjesecima pred nama se u najmanju ruku očekuje stabilizacija u energetski-intenzivnim sektorima proizvodnje nakon kontrakcije od gotovo 20 posto u spomenutim djelatnostima tijekom posljednje dvije godine. Moguće je da bi dijelovi proizvodnje (intermedijarnih dobara) ponovo mogli postati profitabilni.

Ovaj pozitivan učinak na ekonomiju ni na koji način, međutim, nije u suprotnosti s ocjenom da su visoke cijene energije jedna od temeljnih slabosti Njemačke kao poslovne destinacije. Podsjećamo, cijene energenata u Njemačkoj su oko 10 posto više od prosjeka Europske unije, dvostruko više od onih prije ruske agresije na Ukrajinu te čak 3,5 puta više nego u SAD-u. To će zasigurno biti jedan od važnih faktora pri donošenju globalnih odluka o ulaganju s utjecajem na srednjoročne, odnosno dugoročne trendove u proizvodnji, dok će pad cijena energenata presuditi u kratkom roku.

Rast realnih plaća na krilima velikodušnih kolektivnih ugovora daje vjetar u leđa osobnoj potrošnji gdje su pak kretanja u zadnje dvije godine podbacila u odnosu na očekivanja. Za drugu polovicu godine, a naročito 2025. godinu, postoji dakle nada da će se njemačka ekonomija izvući iz stagnacije koja traje već pet godina. Glavni povod tih nadanja je ublažavanje prigušnog učinka monetarne politike posljednje dvije godine, zbog čega se čini da se u globalnom proizvodnom ciklusu događa preokret. Ovo svakako ide u tandemu s padom cijena energenata te pozitivnim učinkom rasta realnih plaća na smanjenje neizvjesnosti te osobnu potrošnju.

Nadolazeći oporavak će vjerojatno biti vrlo umjeren i za razliku od prethodnih ciklusa, malo je vjerojatno da će biti podržan značajnijim labavljenjem monetarne politike. Unatoč očekivanjima da će ESB početi rezati kamate u lipnju ove godine, ovaj će proces vjerojatno biti vrlo spor i oprezan s obzirom na uporno visoku inflaciju pa će smanjenje kamatnih stopa vjerojatno biti obustavljeno već na proljeće 2025. na depozitnoj stopi od 3,0 posto, odnosno svega 100 baznih bodova niže nego sada.

Ovome treba dodati spomenute probleme strukturne prirode, koji neće spriječiti oporavak, ali će ga ograničiti. U 2025. HUP očekuje da će njemački BDP porasti svega 0,5 posto nakon dvogodišnjeg uzastopnog pada od 0,3 posto.

26. travanj 2024 02:24