Biznis i politika
StoryEditor

Plenković smijenio Banožića, državnom tajniku Jakopu ovlast za vođenje MORH-a

11. Studeni 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković u subotu je izvijestio da je nakon jutrošnje prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane i poginula jedna osoba, razriješio Marija Banožića te ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da vodi MORH.

U jutrošnjoj prometnoj nesreći u Vinkovcima smrtno je stradao Goran Šarić, a Banožić je teško ozlijeđen te je hospitaliziran u KBC-u Osijek. Premijer je u izjavi novinarima u Banskim dvorima izrazio sućut obitelji Šarić te zaželio oporavak Banožiću koji ima ozljede mozga, prsa, ekstremiteta, a nesreće se ne sjeća.

- Izrazili smo sućut obitelji Šarić putem gradonačelnika Vinkovaca koji je posjetio suprugu gospodina Šarića tijekom ranog popodneva, u kontaktu smo sa suprugom ministra Banožića - rekao je premijer.

U tim okolnostima koje su zaista izvanredne zbog ove teške prometne nesreće, dodao je premijer, razriješio sam Banožića dužnosti ministra odbrane.

- Te sam ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način - izvijestio je.

U više je navrata premijer izrazio žaljenje zbog nesreće, prije svega, naglasio je, zbog gospodina Šarića, njegove obitelji, njegove dvije kćeri, ali i zbog ministra Banožića. Vlada će, rekao je, iznaći načina da se pomogne obitelji Šarić, a Banožiću je zaželio oporavak i stabilizaciju zdravstvenog stanja.

Nakon pitanja novinara komentirao je i status osiguranja Banožića rekavši da štićena osoba 2. kategorije može, ako to želi, i sama voziti svoje osobno vozilo.

- Banožić je vozio svoje osobno vozilo, bio je bez osiguranja, išao je na jednu privatnu situaciju, nije išao ni na što službeno - dodao je premijer te ustvrdio da je uvijek bolje da štićene osobe budu u vozilima koje voze profesionalci, ‘ljudi koji su za to stručni i adekvatno obučeni‘.

Ovo je bila situacija u kojoj je on tijekom vikenda sam vozio svoj automobil i došlo je do ove teške prometne nesreće, rekao je.

Novinari su ga pitali i zna li se je li Banožić vozio pod utjecajem alkohola budući da su se u javnosti pojavile informacije da je sinoć bio na slavlju, a premijer je rekao kako ne zna gdje je Banožić bio sinoć.

Jučer prijepodne je u ime Vlade sudjelovao na danu Vukovarsko-srijemske županije u Iloku, naveo je te dodao kako zaista ne zna gdje je Banožić bio sinoć.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika iz Vukovara Biljana Luburić potvrdila je ranije u subotu da je prometnu nesreću u kojoj je u subotu na izlazu iz Vinkovaca smrtno stradao vozač kombi vozila prouzročio ministar obrane Mario Banožić, ne navodeći imena imena sudionika nesreće. 

27. travanj 2024 12:11