Biznis i politika
StoryEditor

Pomoć poduzetnicima: Predstavljen program mentorstva SENTOR

13. Listopad 2022.
Porin Dedić, Blaženka Urbanke, Pero Vidović, Boris Popović, Miodrag Šajatovićfoto Rene Karaman

‘Iskustvo nikad ne zastarijeva‘ poruka je konferencije na kojoj je predstavljen projekt mentorstva za poduzetnike SENTOR.  Riječ je o klubu poduzetnika seniora, neovisnoj i neprofitnoj organizaciji u kojoj poduzetnici i stručnjaci iz poslovnog svijeta temeljem svoje stručnosti, znanja i kontakata pružaju besplatnu mentorsku podršku mlađim i ‘zelenijim‘ poduzetnicima kako bi riješili izazove u vlastitom poslovanju i učili iz tuđih grešaka.

Nakon uvodnog govora direktorice HUP-a Irene Weber koja je naglasila suradnju HUP-a i SENTOR-a kao partnera u mentoriranju i pomoći poduzetnicima pogotovo u trenutku velikih makroekonomskih teškoća s kojima se svi suočavaju danas, projekt je predstavila Mirela Alpeza.

‒ Mentori okupljeni u SENTOR pružaju pragmatične savjete usklađene potrebama poduzetnika i njihovih poduzeća, a mentorska podrška temelji se na principima empatije, poštovanja, profesionalnosti, integriteta i želje za učenjem i razvojem ‒  objasnila je direktorica CEPOR-a i izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Iako je pilot projekt mentorstva među poduzetnicima pokrenut još u udarnom vremenu pandemije, u kolovozu 2020. godine, SENTOR kao udruga je osnovan u svibnju ove godine te se pridružuje još 496 institucija, prema podacima koje je iznijela Alpeza, u cilju pomoći poduzetnicima.  

Na tuđim greškama se uči

Sam pilot projekt je pružio pomoć, podršku i savjetovanje 15 poduzetnika, a dvojica njih, baš kao i dva mentora, podijelili su danas na panelu svoja iskustva sudjelovanja u mentorskom programu.

Pero Vidović, direktor tvrtke Ambijenti i Porin Dedić, osnivač tvrtke Division OOH među prvima su ušli u program mentorstva kako bi se obratili za pomoć, pitali i tražili iz prve ruke savjete za rješavanje vlastitih poslovnih problema, a upravo u tome su im pomogli mentori ovog programa Blaženka Urbanke iz tvrtke HSM informatika te Boris Popović iz tvrtke Alarm automatika.

Upravo ovaj program je pokazao poduzetnicima koji su potražili mentorstvo da ih nitko ne razumije dobro kao oni koji su prošli kroz iste dileme i probleme, što je potvrdio i Vidović.

‒ Ja znam reći da sam sjajno i da se svako jutro budim sa 20 pitanja na koja ne znam odgovor ‒  rekao je dodavši da je svom mentoru dolazi s cijelom listom pitanja na kojima se trebalo posvetiti što se ne može odraditi u par sati, a činilo se da uvijek nedostaje vremena.

Dedić je pak naveo konkretan primjer rekavši da ga je birokracija ‘ubijala‘ te da mu je tu trebala pomoć, a kako je rekao, ne postoji ‘playbook‘, odnosno knjiga pravila po kojima se možeš ostvariti nego da neke stvari moraš proći i pogriješiti, no kako je potvrdio, na program se prijavio preventivno.

‒  Mentorstvo mi je pomoglo da ne radim greške koje su preskupe ‒ izjavio je Dedić.

Uzor Nizozemska

Uzor ovom projektu mentorstva svakako je sličan projekt osnovan u Nizozemskoj. Udruga Soundboard nizozemsko je udruženje umirovljenih poduzetnika koje djeluje već 42 godine, a okuplja oko 300 volontera umirovljenih poduzetnika mentora u programu. Predstavnici Soundboarda Frank van Santen i Floris Oskamp pokazali su i objasnili kako surađuju ne samo sa svojim ‘učenicima‘ nego i lokalnom zajednicom, fakultetom, vladom, bankama i slično. Upravo su oni pokrenuli i jedno od ključnih pitanja: treba li se ovaj program plaćati?

Iako je riječ o neprofitnoj organizaciji čiji su mentori volonteri koji svoje znanje žele prenijeti na buduće generacije, kako je potvrdio Oskamp, ‘jedino što je u životu besplatno je komadić sira u mišolovki‘ pa tako niti ovo ne bi trebalo biti u potpunosti besplatno nego bi se trebao uvesti određeni oblik plaćanja udruzi, određene donacije, koje će ipak obvezati poduzetnike da ispoštuju vrijeme mentora i pohađaju program ukoliko su se na njega prijavili.

Ipak, točnu cifru nitko nije mogao odrediti jer pravo je pitanje i koja je cijena iskustva i podrške koju možeš primiti od onih koji su prošli kroz iste stvari koje i ti prolaziš?  

29. travanj 2024 05:09