Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Nenad Klepač predstavlja Vindijinu strategiju nakon generacijske tranzicije

14. Travanj 2022.
Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije

Prošla je godina bila najdramatičnija u povijesti najveće varaždinske tvrtke. Početkom veljače umro je 'otac' moderne Vindije Dragutin Drk, a krajem godine Enver Moralić poslao je Vindiji ponudu Kutjeva za preuzimanje Koke. U međuvremenu se odigrala prisilna vlasnička i upravljačka generacijska tranzicija. U Upravu su ušle dvije kćeri – Tamara Drk-Vojnović i Dubravka Drk-Mravlinčić, te njihovi supruzi Alan Mravlinčić i Saša Vojnović, a za predsjednika Uprave imenovan je Nenad Klepač, menadžer koji je više od 30 godina proveo u kompaniji.

Ekspresna odbijenica Moraliću pokazala je da je tranzicija uspješno privedena kraju.  Vindija, koja ima 96,36 posto dionica, objavila je da 'nema nikakvu namjeru niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke'. Preko Zagrebačke burze poručeno je da Vindija ni sa kime ne vodi niti ima namjeru voditi razgovora oko prodaje dionica Koke. 'Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja' stoji u obavijesti koju je potpisao Klepač.

Uostalom, Vindija nema nikakav razlog za rasprodaju 'obiteljskog srebra'. Kompanija je prošlu godinu završila s konsolidiranim prihodom od 3,5 milijarde kuna, što predstavlja rast veći od devet posto. I EBITDA je na oko 185 milijuna, tri posto veća nego u 2020. uz zadržavanje sličnih marži. Osim toga, grupacija bilježi stabilne omjere duga odnosno i dalje zadržava 'umjerenu konsolidiranu zaduženost'.

Hrvatski prehrambeni lider (Podravka iz susjedne Koprivnice veća je grupacija tek kad pribroji poslovanje farmaceutike u Belupu) ima asortiman od 1400 proizvoda, među kojima su najpoznatiji brendovi 'z bregov, Cekin i Vindon. U dvanaest tvrtki članica (sedam u Hrvatskoj i pet u BiH) kompanija zapošljava gotovo 4300 ljudi i, prema Klepačevim riječima, 'nema problema s pronalaskom te zadržavanjem stručnog i sposobnog kadra bez obzira je li riječ o domaćim ili stranim radnicima'. Od rujna prošle godine do danas uloženo je više od 25 milijuna kuna u povećanje plaća:

- Prošle smo godine svim zaposlenicama i zaposlenicima tvrtki Koka i Vindija povećali plaće, a prvim danom 2022. povećali smo i plaće u tvrtkama Latica, Novi Domil, ViR1898, Vindon te Vindija trgovinama. Naši zaposlenici i zaposlenice redovito uživaju u pogodnostima poput regresa, uskrsnice i božićnice koje se ostvaruju kroz financijski bonus i paket proizvoda, a benefiti za sve naše djelatnike uključuju i jubilarne nagrade te dječje darove povodom blagdana Sv. Nikole. Također, financiramo kupovinu školskog pribora za djecu svojih zaposlenika početkom svake školske godine, a dodatnu financijsku podršku radnicima uplaćujemo i povodom blagdana Svih Svetih – obrazlaže predsjednik Uprave brigu o radnicima. A tu je i oko tisuću kooperanata od kojih Vindija otkupljuje oko 200 milijuna litara mlijeka na godinu. Od početka godine otkupna cijena povećana je za 40 lipa, a od prvog svibnja slijedi još jedna povišica od 10 lipa.

Klepač naglašava da je Grupa Vindija nedavno završila snažan investicijski ciklus vrijedan više od 24 milijuna eura, što predstavlja završetak faze kapitalnih ulaganja u tvornički kompleks Vindija – Vivis koji se prostire na 4.700 četvornih metara i danas je zaokružena zasebna cjelina opremljena najsuvremenijom proizvodnom linijom za procesnu pripremu, punjenje svježeg sira i sirnih namaza.

Prioritet daljnjih investicijskih projekata su jačanje asortimana inovativnih, tehnološki zahtjevnih, a nutritivno vrijednih proizvoda te nastavak procesa prelaska na ‘održivu proizvodnju’.

Od konkretnih novosti, iz kompanije naglašavaju i da je početkom godine predstavljeno redizajnirano pakiranje puretine Vindon, a na redu je optimiziranje poslovanja pekarnice Latica i fokus preusmjeravaju na smrznute pekarske proizvode. Klepač ističe da su inovacije i postavljanje trendova su za Vindiju kao tržišnog lidera sastavni dio poslovanja:

- Predstavili smo 100% biljne napitke DAR od zobi i badema koji su prvi takav proizvod u potpunosti proizveden u Hrvatskoj, i dolaze u ekološki potpuno prihvatljivom pakiranju koje je u najvećoj mjeri napravljeno od FSC® certificiranog papira dobivenog iz obnovljivih izvora energije. Naši su biljni napitci pogodni za vegetarijance, vegane i dijabetičare – naglašava naš sugovornik, ponosan na činjenicu da je Vindija 'prva tvrtka na domaćem tržištu i tek treća u svijetu koja je u dijelu asortimana plastičnu ambalažu zamijenila inovativnom i ekološki prihvatljivom kartonskom bocom' te 'prva tvrtka u Europi i četvrta u svijetu koja je na tržište plasirala ekološki prihvatljivu višeslojnu kartonsku ambalažu za asortiman 'z bregov mlijeka i Vindi sokova,  s do 71% materijala iz obnovljivih izvora'. 

U Vindiji naglašavaju da nastoje poslovanje učiniti što zelenijim i odgovornijim prema okolišu, prirodi, prirodnim resursima i budućim naraštajima, pa tako za rad rashladnih postrojenja ne upotrebljavaju ni jedan plin štetan za ozonski omotač već koriste ekološki prihvatljive alternative.

 - Stoga su sve emisije koje nastaju tijekom proizvodnje bezopasne za tlo, a redovito provodimo i mjerenja emisija onečišćenih tvari u zrak kako bismo spriječili nepotrebna zagađenja okoliša. Naše proizvodne pogone karakterizira poseban način obrade sirovina koji uključuje razvrstavanje i pravilno skladištenje otpada. Od samog početka primjene Pravilnika o ambalaži, usvojili smo sve obaveze koje se tiču zbrinjavanja otpada i smanjivanja negativnog utjecaja na okoliš – objašnjava prvi operativac Vindije i zaključuje:

- Nastavljamo razvijati naše poslovanje na dobrobit svih naši zaposlenika, kooperanata i potrošača,  s posebnim fokusom na izgradnju još jačeg gospodarstva Varaždinske županije i cijele regije.

• Kompletnu reportažu o varaždinskoj poslovnoj sceni možete pročitati u novom digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera.

Sutra: Gumiimpex s finskim vlasnicima kreće u potragu za akvizicijama u regiji

27. travanj 2024 10:40