Biznis i politika
StoryEditor

Povijesni pomak: Japan okončao eru negativnih kamatnih stopa

19. Ožujak 2024.

Japanska središnja banka okončala je eru negativnih kamatnih stopa podižući troškove zaduživanja po prvi puta od 2007. godine ostavljajući tako iza sebe desetljeća deflacije.

Guverner Japanske središnje banke Kazuo Ueda ovim je povijesnim pomakom, koji je uslijedio nakon dvodnevnog sastanka Banke, okončao niz ‘ultra labave‘ monetarne politike napuštajući niz mjera ublažavanja koje su uvedene kako bi se stimuliralo najnaprednije azijsko gospodarstvo.

Središnja će banka sada usmjeriti kamatnu stopu na raspon od nula do 0,1 posto, čime je postala posljednja centralna banka koja je prestala koristiti negativne stope kao alat monetarne politike. Naime, njihova je referentna stopa prije ove odluke iznosila -0,1 posto.

Japanska se središnja banka 2016. godine okrenula negativnim kamatnim stopama kako bi potaknula banke da više pozajmljuju kako bi generirali potrošnju i obuzdali rizike usporavanja globalnog gospodarstva.

Promjena monetarne politike u Japanu vjerojatno će s vremenom izazvati i promjene u globalnim investicijskim tokovima, a dolazi u trenutku pojavljivanja i širih promjena u japanskom gospodarstvu.

Tako su, recimo, radnici u nekim od najvećih japanskih tvrtki osigurali svoje najveće povećanje plaća od 1991. godine dajući guverneru dovoljno povjerenja da će se blaga inflacija nastaviti što je godinama bio glavni cilj Banke koja je zacrtala stabilnu inflaciju od dva posto i sve je bliže tom cilju.

Sve sigurniji u izglede japanskog gospodarstva su i ulagači pa je burzovni indeks Nikkei 225 početkom ožujka dosegnuo rekordne razine.

Ipak, uz signale daljnjeg rasta tečaja, japanski je jen nakon poteza središnje banke oslabio 0,8 posto u odnosu na američki dolar na 150,33 jena po dolaru dok je prinos na desetogodišnje Japanske državne obveznice pao na 0,725 posto.

Inflacija, koju je potaknuo rast cijena uvoznih energenata i hrane, prošla je svoj vrhunac, a temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane, usporila je u siječnju treći mjesec zaredom.

– Važno je održavati povoljne financijske uvjete čak i dok provodimo normalnu monetarnu politike – rekao je guverner Japanske središnje banke na konferenciji za novinare.

Ekonomisti podijeljeni 

Također, središnja je banka rekla da će zadržati svoju politiku mjesečne kupnje državnih obveznica u vrijednosti od šest bilijuna jena, odnosno 40 milijardi dolara, što naglašava kontinuiranu slabost gospodarstva dok je potrošnja kućanstava i dalje usporena. No najavili su i da će prekinuti kupnju fondova kojima se trguje na burzi i japanskih zaklada za ulaganje u nekretnine.

Kao dio novog monetarnog okvira, Japanska će banka primijeniti kamatnu stopu od 0,1 posto na depozite u središnjoj banci, uklanjajući komplicirani troslojni sustav troškova zaduživanja koji je usvojen kako bi se ograničio udar politike negativnih kamatnih stopa na poslovne banke.

– Sada kada su velike mjere monetarnog popuštanja ispunile svoju ulogu, morat ćemo razmisliti o smanjenju naše bilance – rekao je Ueda.

Dok se kraj negativnih kamatnih stopa uvelike očekivao, ekonomisti su bili podijeljeni oko toga koliko će daleko Japanska središnja banka ići u ukidanju drugih mjera kao što su kontrola krivulje prinosa i kupnja ETF-ova.

Sayuri Shirai, bivša članica upravnog odbora Japanske središnje banke koja se protivila uvođenju negativnih kamatnih stopa 2016. godine poručila je da se čini kako je Banka odlučila da ima samo jednu priliku djelovati, budući da još nisu uspostavljeni ekonomski uvjeti za dodatno povećanje kamata.

– Moramo odati priznanje gospodinu Uedi za njegovu odlučnost i odvažnost. Umjesto da je to činio postupno, napravio je veliki pomak odjednom – rekla je.

Prema ekonomistima, promjena smjera signalizira početak normalizacije monetarne politike, iako će ona u najboljem slučaju vjerojatno biti spora, s obzirom na neizvjesne izglede za inflaciju. Također, tržišta su i dalje reagirala labavo jer ne vjeruju da će se inflacija u Japanu stabilizirati i da će središnja banka moći podići stope.

Ipak, mnogi očekuju da će Japan podići svoju referentnu stopu na 0,25 posto u jesen i izvršiti još jedno povećanje u proljeće 2025. godine ako ekonomski uvjeti u Sjedinjenim Američkim Državama ostanu stabilni.

26. travanj 2024 21:35